Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2016-06-04
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Wåhlin Massali, Petra (form)
Dimensioner
220 x 140 x 20 mm
Vikt
514 g
SAB
Kt
ISBN
9789127148222
Vi romantiska resenärer (inbunden)

Vi romantiska resenärer

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-06-04
75
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"En kulturgärning ... Sakprosa när den är som bäst."
DN

"En bok av Carina Burman är inte bara en litterär händelse av rang - den är också en upplevelse."
Dala-Demokraten

"Det var på tiden att Rydelius fick sin levnadstecknare."
Aftonbladet

"En tät, läsvärd, elegant och annorlunda skildring av staden Rom och några av dess besjungare."
BTJ

KVINNAN är Ellen Rydelius (1885-1957). Journalist, översättare, guideboksförfattare, Uppsalastudent, ensamstående mor.

STADEN är Rom - den eviga och evigt föränderliga.

BOKEN är Ellen Rydelius klassiska guidebok Rom på 8 dagar (1927), ett pionjärverk i sin genre som under trettio års tid utkom i tio upplagor.

Av detta skapar Carina Burman en berättelse om en viktig period i den svenska kvinnans, den svenska turismens och den italienska huvudstadens historia. Också bokens författare är mångårig Romresenär. I denna bok speglas hennes egen kärlek till staden.

Carina Burman är författare och docent i litteraturvetenskap. Hon har skrivit tre uppmärksammade biografi er - över Fredrika Bremer (2001), Klara Johanson (2007) och Gösta Ekman d.ä. (2011). Dessutom har hon publicerat åtta romaner. Rom är hennes favoritstad.

Ellen Rydelius (1885-1957) var journalist och översättare. Hon översatte bl.a. Dostojevskijs verk. Framför allt var hon dock guideboksförfattare och publicerade omkring femton resehandböcker. Rom var hennes favoritstad

"Vi romantiska resenärer är på så många sätt en kulturgärning. Dels för att den lyfter fram ett författarskap som varit i stort sett bortglömt, trots att så många svenskar leddes genom Rom och Paris av Ellen Rydelius guideböcker under ett halvt sekel. Dels för att Burman gör det med en sådan omsorg om de villkor som formade Rydelius liv och skrivande ... Vi romantiska resenärer är alltså en biografi i det lilla formatet som på samma gång förmedlar viktig kulturhistoria, också om staden Rom ... Och så är den förstås, eftersom det är Carina Burman, en oändligt välskriven förmedling av gedigen forskning. Sakprosa när den är som bäst."
Moa Matthis, Dagens Nyheter

"En charmfull berättelse om en viktig period i den svenska kvinnans och den svenska turismens historia ... mycket trevlig läsning."
Thomas Almqvist,  Skånska Dagbladet

"En bok av Carina Burman är inte bara en litterär händelse av rang - den är också en upplevelse. Nästa gång jag åker till Rom så ska självklart både Rom på 8 dagar och Vi romantiska resenärer med ... Jag uppskattar att Carina Burman ofta i sina böcker plockar fram driftiga, begåvade kvinnor - men bortglömda. De har inte fått sina rättmätiga platser i litteraturhistorien - bara för att de är kvinnor. Därför kommer de inte heller med i dagens litteraturundervisning ... Så hennes böcker är dubbelt viktiga!"
Yvonne Gröning, Dala-Demokraten

"En källa att ösa ur ... Okej, så vem har koll på sin Ellen Rydelius? Ingen? ... Som tur är, har litteraturforskarna koll. De kan prägla historieskrivningen, se till att kvinnliga konstnärskap inte slutar i fällan av att vara glimtar på sin samtidshimmel, små stjärnbloss, perfekta kryddor - men inga maträtter som liksom hamnar på menyn. Jag kan inte stå ut med att den enda kvinnliga nittonhundratalsförfattare svenskar har koll på i alla lägen är Astrid Lindgren. Och andra måste dammas av, återupptäckas: wow, Bang var faktiskt en betydande röst i sin samtid! ... Carina Burman har tecknat ett härligt slags biografi över Ellen Rydelius, en av Sveriges främsta resehandboksförfattare. Under trettio år, mellan 1927 och 1957, gavs hennes pionjärverk Rom på 8 dagar ut i tio upplagor. Hennes status som modernt "guideboksorakel" sammanföll med att turismen ökade och att medelklassen växte i Sverige. Det var en nyvaken grupp resenärer som kanske sö
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vi romantiska resenärer. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Allas vårt Rom
    Anna H., 8 juli 2016

    När jag var 20 år gammal, hade jag aldrig varit utanför Sveriges gränser. Jag svarade på en annons och fick plats som barnflicka i Rom hos en amerikansk familj. Jag kom till Rom i november 1955 och i juli 1956 följde jag med familjen till USA.
    Min mamma hälsade på mig i Rom och på tåget hem till Stockholm (det tog två dygn) fick hon sällskap med en, som hon sa, jättetrevlig och berest äldre dam, som hade mycket att berätta från sina resor. Denna dam var ingen annan än Ellen Rydelius.
    ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Vi romantiska resenärer