På spaning efter språkets ursprung (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
396
Utgivningsdatum
2019-05-18
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
240 x 170 x 25 mm
Vikt
728 g
SAB
F.00
ISBN
9789127148659
På spaning efter språkets ursprung (inbunden)

På spaning efter språkets ursprung

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-05-18
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Detta är vetenskap och populärvetenskap av bästa märke, och det
finns ingen bok på svenska som kommer i närheten vad det gäller bredd och djup."
BTJ

Hur blev människan med språk? Var, när och varför började vi tala? Det är en av historiens stora gåtor. Än är vi långt ifrån en lösning, men med hjälp av så olika vetenskaper som arkeologi, neurologi, lingvistik och biologi kan vi numera dra några slutsatser, avfärda vissa äldre hypoteser och uppställa nya frågor.

Med entusiasm och sakkunskap lotsar Sverker Johansson läsaren genom en djungel av ledtrådar och teorier. Sökandet efter språkets ursprung börjar många miljoner år tillbaka i tiden, då dagens apor och människor gick skilda evolutionära vägar. Det slutar vid den punkt dit det går att härleda förlagorna till de språk som talas i dag, det vill säga för omkring fem tusen år sedan. Däremellan får vi stifta bekantskap med Homo erectus och neandertalare, med Darwin och Chomsky, med delfiner och näktergalar, med syntax och interjektioner.

Men hela tiden tycks spåren leda tillbaka den omvälvande period för omkring en och en halv miljon år sedan, då våra förfäder i Afrika ställdes inför nya situationer och alltmer började skilja sig från övriga djur och där språket av allt att döma tycks ha spelat en nyckelroll.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. På spaning efter språkets ursprung
 2. +
 3. Ett hav i mäktig rörelse : om de semitiska språken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett hav i mäktig rörelse : om de semitiska språken av Ola Wikander (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av På spaning efter språkets ursprung. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Trevlig och upplysande bok.
  Bjarne , 29 juli 2019

  För den som är intresserad av människans utveckling är detta en perfekt bok. Människan har en ovanligt stor hjärna, detta beror troligen till stor del på utvecklingen av språket.

 2. Intressant, lättläst och rolig
  El Joh, 16 juli 2019

  En fantastisk bok. Den är välskriven, pedagogisk, intressant och rolig. Om ett ämne jag trodde skulle vara rätt trist. Rekommenderas varmt.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Sverker Johansson

 • Fysik för lärare

  Olle Östklint, Sverker Johansson, Elsie Anderberg

  Redan under sin tid i förskolan möter barnen fysikaliska begrepp. I grundskolan möter eleverna ett mer omfattande innehåll om fysikens metoder, begrepp och roller i samhälle, vardagsliv och världsbild. Men fysik finns inte bara i sk...

 • Origins of Language

  Sverker Johansson

  Sverker Johansson has written an unusual book on language origins, with its emphasis on empirical evidence rather than theory-building. This is a book for the student or researcher who prefers solid data and well-supported conclusions, over specul...

Bloggat om På spaning efter språkets ursprung