Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
317
Utgivningsdatum
2016-04-22
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
181 g
SAB
Hc
ISBN
9789127148734
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv (pocket)

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

(89 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket Svenska, 2016-04-22
79
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2016. Belönad med Dagens Nyheters kulturpris 2016  "Tom Malmquist hugger tag i läsaren från första sidan i en stark och osentimental sorgebok".

Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar och måste föras till sjukhus. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom i kulvertarna under Karolinska sjukhuset, mellan intensivvårdsavdelningen och Neonatalen; mellan liv och död.
När han återvänder hem är det utan Karin, ensam med ett spädbarn och en chockartad sorg. Några månader senare dör också hans egen pappa, som han hela sitt liv haft ett komplicerat förhållande till.
"I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är en rå och vacker bok om ett år som förändrade allt. En berättelse om förlust, föräldraskap och det liv vi lever, ögonblick för ögonblick.

Tom Malmquist (född 1978) är poet. Han debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen "Sudden death", följt av "Fadersmjölken". "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är hans första prosaverk och belönades med DN:s kulturpris 2016, Karin Boyes litterära pris 2015, samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2016. Tom Malmquist tilldelades också stipendier från Stiftelsen Natur & Kultur och Albert Bonniers stipendiefond för svenska författare.

»Jag har gjort mig av med teven, jag har sagt upp prenumerationerna på tidningarna, jag läser böckerna som du har köpt och funderar på understrykningarna som finns på var och varannan sida, jag ögnar bara som hastigast igenom nyheterna från TT i min telefon, knappt det klarar jag längre, jag hör skriken och jag hör
mistlurarna, jag kan till och med bli rädd för en mindre skogsbrand tusentals mil bort och börjar genast föreställa mig hur fåglarna förkolnar i uppåtvindarna.«

 

"Tom Malmquist har skrivit höstens bästa roman."
Björn Wiman, Dagens Nyheter

"Den här boken nästan golvade mig, jag sträckläste den medan hjärtat bultade, jag var nästan hypnotiserad. Malmquist tar ett järngrepp om läsaren och släpper inte förrän sista sidan, men knappt då, man lever kvar i den här berättelsen väldigt länge."
Ingalill Mosander, SVT Go'kväll

Personer i min närhet som lyft upp den här boken har inte kunnat lägga den ifrån sig. Det kommer inte heller du att kunna. Tom Malmquist har skrivit en av de mest hypnotiskt skrämmande kärleksskildringar jag läst. Hjärtslitande obarmhärtig. // Detta är en bok skriven inte bara i stark känsla utan också med brutal skicklighet. De första knappt hundra sidornas sjukhusinferno är som en enda utandning. Det finns inget då, inget sedan, bara nu. // det gör I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv till en given kandidat till årets Augustpris
Per Svensson, Sydsvenskan

"Att läsa är att jaga efter Tom i korridorerna på Karolinska sjukhuset /.../ Även när den akuta berättelsen om döden saktar ner, rör sig fram och tillbaka i tiden och börjar lägga ett pussel av Tom och Karins liv tillsammans, så uppehåller den sig i ett akut nu /.../ Långsamt förstår man hur Toms och Karins kärlek har växt fram, och att det här är en berättelse om så mycket mer än chock och sorg, att det framför allt är en berättelse om livet. Det är också något av det mest osentimentala jag har läst."
Malena Rydell, Dagens Nyheter

"En av årets starkaste böcker."
Linda Skugge, Amelia

Omöjlig att värja sig mot... Det finns så mycket mänsklighet i den här boken. Lika dråplig och alldaglig som meningsmättad. Lika skitig som vacker.
Hanna Nordenhök, Expressen

Det är inte bara beundran, utan även förundran, jag känner inför Malmquists sätt att möta sorgen med språklig
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
 2. +
 3. Miniatyrmakaren

De som köpt den här boken har ofta också köpt Miniatyrmakaren av Jessie Burton (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vissa saker kan man inte laga
  Mathias Lindroth, 24 september 2016

  Ett kliv neråt i ett personligt mörker. Det är kallt, förvirrat och ensamt. Jag har inte lyckats läsa klart den, det blir så tungt att jag inte kan andas.

 2. Läsvärt som berör
  M , 28 augusti 2016

  Hade det inte varit för att boken är lite svår att hänga med i stundtals, pga att den är skriven på ett speciellt sätt, så hade den fått 5/5. Dock är skrivsättet ändå väldigt passande och gör allt ännu mer levande och rörande. Inga problem när man kommer in i boken, men tar lite kraft av läsningen i början.
  Jag kan tycka att böcker med tragiska livsöden är väldigt jobbiga att läsa, och det var den här också stundtals, men historien är ändå så bra berättad att det inte blir för tufft. Is... Läs hela recensionen

 3. Mycket fängslande och känslosamt!
  läst mycket, 11 augusti 2016

  En otrolig bok, mycket fint skildrat om döden och livet. Det är svårt att släppa den samtidigt som det är mycket att ta in och jag var ganska tagen när jag hade läst ut den.

 4. Tagen!
  Anke Wetterskog, 3 augusti 2016

  Den här skildringen tar tag i mig och släpper inte sitt grepp ens veckor efter avslut! Jag har inte för vana att gråta till böcker, men det är mycket svårt att inte gripas av detta öde och mina tårar rinner; naket och avskalat delar Tom med sig av det allra svåraste man kan uppleva: en älskad partners bortgång och lika naket konstaterande av undret i en alldeles ny liten människa! Läs!

 5. Levande intill sista andetaget...
  Karin, 20 juli 2016

  Beskrivning av livsöde utöver det vanliga. Blott en dag ett ögonblick i sänder ... Kan ingenting göra bara finnas nära och det är det viktigaste. Tänk om människan kunde lära sig att i varje ögonblick ta vara på livet ... Tack Tom !

 6. Bok som berör
  Maja , 7 juli 2016

  Man blir irriterad, ledsen, en glimt av glad - men framförallt otroligt berörd. Tom Malmquist skriver utan filter, starkt och skoningslöst. Ändå är det som starkast lever kvar skildringen av kärleken till deras lilla dotter.

 7. Fängslande, brutalt känslosam och vacker
  Lisa Svennung, 1 juni 2016

  Jag kunde inte släppa boken från första stund! Man åker en känslomässig berg-och-dal-bana rakt igenom boken. Berättelsen är så gripande, med saklighet kring de medicinska detaljerna, riktiga känslor, skildrandet av den svenska byråkratins känslolösa fyrkantighet, kärlek och förlamande sorg. Att få ta del av en pappas djupt känslosamma och stundtals chockerande berättelse är både svårt och berikande. Ett öde som en ensamstående pappa och ett litet flickebarn plötsligt befinner sig i, motvillig... Läs hela recensionen

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Tom Malmquist