Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
529
Utgivningsdatum
2016-05-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Niclas Hval
Originaltitel
A manual for cleaning women : selected stories
Medarbetare
Emerson, Stephen (red.) / Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
215 x 150 x 40 mm
Vikt
747 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789127148949
Handbok för städerskor (inbunden)

Handbok för städerskor

(39 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-05-07
209
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Lucia Berlins liv var minst sagt brokigt. Hon föddes i Alaska och flyttade som liten till Texas. När fadern kom hem från kriget bosatte sig familjen i Chile, där hon lärde sig flytande spanska och var lillvärdinna på faderns societetsbjudningar medan modern stängde in sig med en flaska. Senare i livet bodde hon i New York, Mexiko och Kalifornien där hon arbetade som lärarinna, kamrer, växeltelefonist, städerska och läkarsekreterare medan hon uppfostrade fyra söner, drack och till slut blev nykter. Alltmedan hon skrev. Sjuttiosex noveller under ett helt liv.

Noveller som förmedlade bilder från hennes liv utan att alltid vara det. Om erfarenheter av delirium, morfar tandläkaren som i en drastisk berättelse drar ut sina egna tänder, hemligheten med att framstå som en väldigt noggrann städerska. Noveller så exakta i sin stil, så väl avvägda i sin lakoniska blick på världen och sina oförskräckta humoristiska vändningar, att hon nu, drygt tio år efter sin död, kommit att framstå som en av de stora litterära sensationerna de senaste åren.

USA har upptäckt Lucia Berlin. Nu är det vår tur.

Lucia Berlin (19362004) gav ut åtta novellsamlingar under sin livstid, av vilka tre till största delen var återutgivningar. Hon arbetade de sista åren av sitt liv på Coloradouniversitetet där hon var gästande författare och var en mycket uppskattad lärare i skapande skrivande. Handbok för städerskor består av ett urval om drygt hälften av hennes samlade noveller.

Det var längesedan jag läste något så här svinbra // Läs denna fantastiska bok. Sätt igång direkt, den varar hela sommaren.
Oline Stig, Sydsvenskan

"Jag har tårar i ögonen redan efter den första novellen /.../ Det är vardagligt, okonstlat och mycket vackert. Handbok för städerskor är helt enkelt ett stycke strålande litteratur och liv. Lyckliga är ni som har den här läsningen framför er."
Kristina Sandberg, Svenska Dagbladet

"Om man letar efter en riktigt bra bok för semestern så är den här med sina dryga 500 sidor mitt absolut hetaste tips, för alla sorters läsare. Att avsluta och lägga ifrån sig den är som att skiljas från en gammal vän."
Frida Lindström, Värmlands Folkblad

Lucia Berlin är en fröjd att läsa. Hon skriver kärvt om krisande människor, och gör det så bra att livet blir värt att leva // Det är briljant - ibland så häpnadsväckande att jag måste nypa mig i armen för att bli påmind om att det inte är en dröm.
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten.

Vissa har jämfört hennes intensitetssvängande prosakonst med jazz-improvisationer. Ibland skapar hon rentav magi, låter oss ana existensens mysterium, det som bara de största prosaisterna kan.
Pia Bergström, Aftonbladet

Gör Amerika mer levande än tusen reportage
Jan-Olov Nyström, Norrbottens-kuriren

Var höll Lucia Berlin hus i alla våra litteraturförteckningar över amerikanska 1900-talsförfattare? En suverän berättare, rafflande novellist med helt egen, fräck stil, en lättläst men absolut inte lättviktig skribent.
Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"Det är berättelser som gräver sig in mot livets mitt från olika håll, varje novell en ny ledtråd som läggs till de andra och bildar en sorts roman om ett liv.. Ett språkligt utforskande av livsvillkor, med vidöppen blick inför alla komplexa lager av svärta och ljus, hopp och misär. Modigt, berörande och fascinerande."
Jenny Aschenbrenner, SR Kulturnytt

Ska man mäta henne mot andra författares stil så måste man nämna Joan Didion och Raymond Carver, Marguerite Duras. Stark cocktail.
Ulrika Milles, SVT Kultur
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Handbok för städerskor. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Upplevelser
  Christina Lindbo, 17 juli 2018

  Älskar denna novellsamling. Fastnade i den direkt. Fick många aha upplevelser. Samtidigt som jag önskar att jag hittat henne tidigare så var jag glad att jag hade henne kvar.

 2. Mänskliga liv
  Margareta Carlson, 1 mars 2017

  Här möter vi många öden, ofta skildrade med svart humor. Novellupplägget ger en naturlig paus för eftertanke. Språket får högsta betyg. M H-C

 3. Missa inte denna novellsamling!
  Nina S, 29 januari 2017

  En läsupplevelse! Andra recensenter här nedanför har beskrivit Lucia Berlins skrivande väldigt väl. Jag tror att det är helhetsupplevelsen som gör dem så bra, dvs inte bara vad hon berättar utan även hur hon berättar och den språkliga stilen.
  (Jag älskar också att hon förvirrar mig med att ge samma namn till karaktärer fast det kanske inte alltid hänger ihop. Jag bläddrar tillbaka, läser om, inser återigen att jag inte ska lägga så stor vikt vid vad som är rent självbiografiskt.)

 4. Handbok för det andra Usa
  Marga , 25 januari 2017

  En bok som för läsaren in i bakgatornas Usa, tvättautomaten, kollektivtrafiken, inblick i livet på torken. Novellerformatet som kan kan läsas i småportonerhjälpte mej att smälta, försöka förstå och känna in. Innehållet är till stora delar upprörande, men författarens distans och empati som smälts ihop med svart humor gör att de tunga berättelserna lyfts. Kom på mej själv att tänka på Dostojevskis Härbärget.

 5. Helt fantastisk novellsamling
  Emma, 18 november 2016

  Missa inte denna "återupptäckta" amerikanska novellförfattare! Hon skriver som ingen annan om barndomen i amerikanska gruvstäder, morfaderns övergrepp, tonårens överklassliv i Santiago de Chile, livet som arbetande fyrabarnsmamma i San Francisco, medberoendet till en heroinberoende make och den egna alkoholismen. Sammantaget skapar novellerna ett eget universum som man helst inte vill lämna, trots de tragiska inslagen. Översättningen är utmärkt.

 6. Tiden, svarta humorn och stilen
  Anders L, 23 september 2016

  En helt otroligt underhållande novellsamling, historier från en intressant tid i U.S.A. med en speciell stil, som känns som helt naturlig för denna författare.
  Recommended! Big Time!

 7. Stark bok
  Jonas Ludvigsson, 10 augusti 2016

  Lucia Berlins bok "Handbok för städerskor" är oerhört stark. Skildringen av missbruk, övergrepp, livet som barn och vuxen gör det svårt att släppa boken. Uppbyggde kring korta noveller, där ofta allra sista raden överraskar, förstår man vilket hårt liv hon levt.

Visa alla 7 recensioner

Bloggat om Handbok för städerskor