Jag är visst någonting : en berättelse om Hassela (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
233
Utgivningsdatum
2021-05-24
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
216 x 142 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
Ohf
ISBN
9789127149304

Jag är visst någonting : en berättelse om Hassela

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-05-24
219
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hasselakollektivet, en kylslagen höstdag i mitten av nittiotalet. Ida tycker att hon har kommit till en bra plats. Här kanske hon kan få hjälp att förstå varför hon inte mår bra. Här finns människor som förstår livets allvar. Det är Susanna, och Helena, och Jasmine. Och Sarah som hon delar rum med och vars andetag hon ligger och lyssnar till på nätterna. Men parallellt med det goda pulserar oron inom henne. Hon vill inte göra ledarna besvikna. Vill inte att Maggans stränga blick dömer henne eller att K-A ska tycka att hon inte duger. Men Ida ska inte göra någon besviken. Hon ska ta tag i sitt liv och göra rätt för sig. Framför allt ska hon bli en arbetarunge som de slipper skämmas för.

I Jag är visst någonting skildrar Ida Ali-Lindqvist sina år på Hasselakollektivet i Hälsingland, ett av Sveriges mest omtalade behandlingshem. Hassela, som grundades 1969, blev en tongivande aktör i den svenska missbrukspolitiken vars pedagogik fick gehör bland styrande politiker. Grundidén var att genom disciplin, solidaritet och hårt arbete rädda arbetarklassens barn från drogmissbruk. Men det fanns också en baksida: pennalism, psykisk nedbrytning och kränkningar.

Boken är en personlig och politisk berättelse om några avgörande år i en ung människas liv. Den utforskar frågor om missbruk, makt, gemenskap och mening och ställer frågan hur den lilla människan passar in i det stora maskineri vi kallar samhället. Är det verkligen så enkelt som Hassela gjorde gällande, att klippa sig och skaffa ett jobb?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag är visst någonting : en berättelse om Hassela
 2. +
 3. Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag är visst någonting : en berättelse om Hassela. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Hassela?
  Kent , 29 juni 2021

  Trodde det skulle vara mer sting mot Hassela, kändes väldigt upp och ner i känslor! Var det hemskt eller inte på Hassela. lite fundersam men trevlig bok men saknade sting!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ida Ali-Lindqvist

 • Jag är visst någonting

  Ida Ali-Lindqvist

  Hasselakollektivet, en kylslagen höstdag i mitten av nittiotalet. Ida tycker att hon har kommit till en bra plats. Här kanske hon kan få hjälp att förstå varför hon inte mår bra. Här finns människor som förstår livets allvar. Det är Susanna, och H...