Born to run (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
541
Utgivningsdatum
2016-09-27
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Erik MacQueen
Originaltitel
Born to Run
Dimensioner
235 x 165 x 45 mm
Vikt
1150 g
SAB
Ijz Springsteen, Bruce
ISBN
9789127149380
Born to run (inbunden)

Born to run

(94 röster)  |  Läs 10 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-09-27
253
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Bruce Springsteen har åstadkommit något så anmärkningsvärt som en rockhistoria som är rolig att läsa"
DN

"Han är en svårslagen berättare"
Expressen

"Att skriva om sig själv är märkligt ... Men i ett sådant här projekt har författaren avgett ett enda löfte, och det är att visa läsaren sitt inre. På de här sidorna har jag försökt göra det."
Bruce Springsteen

År 2009 stod Bruce Springsteen och E Street Band för underhållningen på Super Bowl. Upplevelsen var så omvälvande att Bruce bestämde sig för att skriva om den. Det var så denna personliga självbiografi tog sin början.

Under de senaste sju åren har Bruce Springsteen i hemlighet ägnat sig åt att skriva berättelsen om sitt liv och bjuder här på samma ärlighet, humor och originalitet som utmärker hans låtar. Han beskriver den katolska uppväxten i Freehold i New Jersey, som väckte hans drömmar och ledde fram till ögonblicket han kallar Big Bang: att se Elvis Presleys debut på Ed Sullivan Show. Här skildrar han på ett levande sätt sin drivkraft att bli musiker, sina tidiga år som barbandskung i Asbury Park och E Street Bands tillkomst. Med stor öppenhet berättar han för första gången om de personliga motgångar som inspirerat hans främsta verk, och visar varför låten Born to Run har en djupare innebörd än de flesta känner till.

Born to Run är en ögonöppnare för alla som någonsin gillat Bruce Springsteen, men boken är mer än en legendarisk rockstjärnas memoarer. Det är en bok för knegare och drömmare, älskare och ensamvargar, konstnärer, galningar och alla som någonsin velat döpas i det heliga vatten vi kallar rock'n'roll. Sällan har en artist berättat sin historia med en sådan kraft och spännvidd. I likhet med hans låtar - Thunder Road, Badlands, Darkness on the Edge of Town, The River, Born in the USA, för att nämna några - är Bruce Springsteens självbiografi skriven med en unik låtskrivares poetiska skärpa och en reflekterande människas livserfarenhet.

Bruce Springsteen slog igenom 1975 med albumet Born to Run. Han har blivit invald i Rock and Roll Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame och New Jersey Hall of Fame. Han har till delats tjugo Grammy Award, en Oscar och Kennedy Center Honors. Han bor i New Jersey med sin familj.

Översättning av Erik MacQueen
Omslagsfoto © Frank Stefanko

"Rockbiografier är en träig genre, men Springsteen har åstadkommit något så anmärkningsvärt som en rockhistoria som är rolig att läsa ... Ja, ibland skriver Springsteen som om han håller ett brandtal från en stor arena under en fyratimmarskonsert ... Resultatet är en jovialisk prosa där man hör hans hesa skratt."
Malena Rydell, DN

"Jag blir flera gånger också genuint rörd av den genuina välvilja, snällhet, som berättarrösten utstrålar. Och jag blir lika berörd när Springsteen med retorisk skicklighet förklarar sin gränslösa kärlek till förlösande soul och rock'n'roll samt, senare i livet, kärleken till själva kärleken"
Andres Lokko, SVD

"Bruce Springsteen ger allt i självbiografin ... Översättningen av Erik MacQueen är utmärkt, koncis, med flytet intakt."
Jan Gradvall, Expressen

"I sista kapitlet skriver han naket till sin far, som fick diagnosen paranoid schizofreni, och konstaterar för egen del att 'djävulen är aldrig mer än en dag bort'. Det är mörkt. Men i epilogen skymtar ljuset. Bruce Springsteen sätter sig på sin motorcykel, flyr in i ensamheten och fångar den frihetskänsla han tonsatt så många gånger tidigare. Han är en svårslagen berättare."
Anders Nunstedt, Expressen

"Boken känns också som en av Springsteens spelningar. Den är lång och utmattande och extatisk och larvig och rolig och sorgsen och sentimental och kärv och romantisk och obehaglig. Texten böljar
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Born to run
 2. +
 3. Blir du ledsen om jag dör?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba (inbunden).

Köp båda 2 för 482 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Born to run. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. The Boss

  Den va mycket intressant ! En bra bok om man tycker om denna man och all fin musik han har gjort det va fängslande att läsa om hans barndom och jag gilla allt med boken.

 2. Underhållande läsning
  Mats Oskar Emil Helgesson, 8 november 2016

  En alldeles utmärkt bok, skriven på ett sätt så att det blir oerhört fängslande.
  Åtskilligs detaljer avslöjas om Bruce och hans väg till toppen. Framför allt så verkar han leva ett helt vanligt liv i USA.

 3. Mr Springsteen - även en författare
  Peter A, 2 november 2016

  Oerhört överraskad över kvaliteten på hans text. Med tanke på vad han åstadkommit i sina låttexter borde man kanske inte vara det. Men jag flyter igenom boken. Han lyckas beröra, lockar mig till skratt, eftertänksamhet och till och med en liten tår då och då.

 4. Mycket bra
  Hans Lennart Andersson, 31 oktober 2016

  En väldigt personlig och öppen bok om springsteens hårda kamp
  ,från barndomen fram till genombrottet. Framförallt är det den hårda uppväxten som farsinerat mig.

 5. Lyssnar på Bruce på Spotify...
  Bert Arne Flyckt, 20 oktober 2016

  ....samtidigt som jag läser boken. Springsteen är en intressant personlighet på många plan. Musikhistoria kan väl bli lite nördigt för oss, som inte upplevt sammanhanget, men den är rimlig i sin omfattning även för en läsare som är intresserad av fenomenet Springsteen!

 6. The Boss
  Anna-Karin Carlsson, 12 oktober 2016

  Bruce Springsteens självbiografi är intressant och fascinerande att ta del av. Att följa hans uppväxt och de svårigheter han brottas med är intressant, framför allt att han är så självutlämnande.
  En man som kan skriva låtar som växer ju mer man lyssnar är stor!

 7. Självbiografi
  Molloy, 12 oktober 2016

  En självbiografi som till skillnad från en spöksrivarbiografi känns riktigt äkta lika äkta som springsteens musik.Kanske inte förvånande att han inte låter någon annan skriva

 8. självutlämnande
  thoad (skövde), 10 oktober 2016

  Invasivt intressant och fängslande utlämnande så vardaglig beskrivande hur uppväxten var USA förutsättningar möjligheter vilja att göra det man vill inte ge upp trots svårigheter och motgångar han beskriver oerhört fängslande sin barndom och början på karriären

 9. En av de bästa biografierna jag läst
  Steve Tord Franzén, 10 oktober 2016

  Gillar du The Boss, då kommer du gilla den här boken, läs den! Den kommer garanterat få dig att fundera på ditt eget liv, och andras.

 10. Born to run
  Kevin Andersson, 10 oktober 2016

  Genom att öppna sig och blotta sitt inre som Bruce gör i boken med tanke på hur mediaskygg och privat han normalt sett är så är detta en fantastisk berättelse om en brokig ung kille's uppväxt till att bli en av rocktidernas största soloartister. Men samtidigt också en tragisk familjeberättelse. Helt klart årets bok.

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Bruce Springsteen