Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2018-03-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Joakim Sundström
Originaltitel
Tegen verkiezingen
Dimensioner
217 x 143 x 15 mm
Vikt
320 g
SAB
Oc
ISBN
9789127149458
Emot allmänna val : ett anspråklöst förslag om att rädda demokratin (inbunden)

Emot allmänna val : ett anspråklöst förslag om att rädda demokratin

Inbunden Svenska, 2018-03-03
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Ett anspråkslöst förslag om att rädda demokratin.

Demokratin som vi känner den är i kris. Skandaler, regeringskriser och populister har tillsammans urholkat förtroendet för dagens politiska system. Lagom till demokratins hundraårsjubileum uppger allt fler europeiska väljare att de drömmer om en stark ledare.

Det är hög tid att tänka nytt. I denna skarpa samtidsanalys visar historikern David Van Reybrouck att det krävs både mod och nytänkande om vi vill stävja krisen och nå verkligt folkligt inflytande. Rådslag, medborgarpaneler, crowdsourcing och till och med lottning är några av de verktyg som kan förnya demokratin. Och hur demokratiska är egentligen våra valsystem?

Emot allmänna val är också en skildring av demokratins delvis glömda historia, från Aten till den moderna demokratins genombrott. I dialog med historiska tänkare och nutida demokratiaktivister skriver David Van Reybrouck fram en hoppfull och radikal vision av demokratins framtid. Till slut återstår bara en fråga: Vad väntar vi på?

David Van Reybrouck är belgisk kulturhistoriker, arkeolog och författare, utbildad vid universiteten i Leuven, Cambridge och Leiden. Han har gett ut en rad romaner och historiska verk, flera av dem prisbelönta. Hans senaste bok på svenska är Kongo - En historia.

Översättning av Joakim Sundström.

Pressröster om Emot allmänna val:

"Detta utmärkta, radikala verk kunde inte ha kommit mer lägligt. Det visar att val, snarare än att säkra vår rätt till självbestämmande, i själva verket begränsar vår demokrati." - Karen Armstrong, författare

"Mycket övertygande ... En upplyftande bok byggd på en praktisk, hoppingivande idé. Fräscht, utmanande och okomplicerat." - Daniel Finkelstein, The Times

"Van Reybrouck vill återuppliva ett styrelseskick som inte bara är för medborgarna, utan av medborgarna. En övertygande beskrivning av hur man kan bygga ett system som är grundligt baserat på folkviljan." - Financial Times

"Ett angeläget inlägg i samhällsdebatten." - BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Emot allmänna val : ett anspråklöst förslag om att rädda demokratin
  2. +
  3. Utopia för realister : hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Utopia för realister : hur medborgarlön, öppna ... av Rutger Bregman (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Emot allmänna val : ett anspråklöst försl...