Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.7 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2018-03-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127149465
Emot allmänna val : ett anspråklöst förslag om att rädda demokratin (e-bok)

Emot allmänna val : ett anspråklöst förslag om att rädda demokratin (e-bok)

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2018-03-15
129
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Ett anspråkslöst förslag om att rädda demokratin.

Demokratin som vi känner den är i kris. Skandaler, regeringskriser och populister har tillsammans urholkat förtroendet för dagens politiska system. Lagom till demokratins hundraårsjubileum uppger allt fler europeiska väljare att de drömmer om en stark ledare.

Det är hög tid att tänka nytt. I denna skarpa samtidsanalys visar historikern David Van Reybrouck att det krävs både mod och nytänkande om vi vill stävja krisen och nå verkligt folkligt inflytande. Rådslag, medborgarpaneler, crowdsourcing och till och med lottning är några av de verktyg som kan förnya demokratin. Och hur demokratiska är egentligen våra valsystem?

Emot allmänna val är också en skildring av demokratins delvis glömda historia, från Aten till den moderna demokratins genombrott. I dialog med historiska tänkare och nutida demokratiaktivister skriver David Van Reybrouck fram en hoppfull och radikal vision av demokratins framtid. Till slut återstår bara en fråga: Vad väntar vi på?

David Van Reybrouck är belgisk kulturhistoriker, arkeolog och författare, utbildad vid universiteten i Leuven, Cambridge och Leiden. Han har gett ut en rad romaner och historiska verk, flera av dem prisbelönta. Hans senaste bok på svenska är Kongo - En historia.

Översättning av Joakim Sundström.

Pressröster om Emot allmänna val:

"Detta utmärkta, radikala verk kunde inte ha kommit mer lägligt. Det visar att val, snarare än att säkra vår rätt till självbestämmande, i själva verket begränsar vår demokrati." - Karen Armstrong, författare

"Mycket övertygande ... En upplyftande bok byggd på en praktisk, hoppingivande idé. Fräscht, utmanande och okomplicerat." - Daniel Finkelstein, The Times

"Van Reybrouck vill återuppliva ett styrelseskick som inte bara är för medborgarna, utan av medborgarna. En övertygande beskrivning av hur man kan bygga ett system som är grundligt baserat på folkviljan." - Financial Times
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Emot allmänna val : ett anspråklöst förslag om att rädda demokratin. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Tankeväckande
    Björn Eriksson, 18 juni 2018

    En mycket läsvärd och tankeväckande bok. Den ifrågasätter många av våra etablerade sanningar om demokratier och deras sätt att fungera. Boken borde läsas både av politiker och av den intresserade allmänheten och läggas till grund för en bred demokratidiskussion.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Emot allmänna val : ett anspråklöst försl...