Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
216
Utgivningsdatum
2016-10-31
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Dimensioner
218 x 145 x 20 mm
Vikt
410 g
SAB
Qz Pan Capital
ISBN
9789127149687
Risk (inbunden)

Risk

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-10-31
215
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Ett reportage om hur datorerna förändrade finansbranschen och hur svenska Pan Capital tjänade 4 miljarder på aktiemarknadens globalisering.

Pär Sandå var 26 år gammal när cheferna på Swedbank ställde in en ny dator på hans skrivbord. Den till synes oskyldiga burken rymde en elektronisk koppling till den nystartade svenska optionsbörsen. Året var 1991 och finansmarknaden var på väg att ömsa skinn för alltid.

Femton år senare gick Pär Sandå och hans vänner i täten för aktiemarknadens globalisering. Med kontor på tre kontinenter, och servrar utställda invid världens största börser, gjorde de en halv miljon affärer per dygn i fyrtio olika länder. Ändå var de bara som mest trettio personer. På vägen byggde de upp ett av Sveriges mest lönsamma företag någonsin.

Risk är en berättelse om en finansiell revolution och om entreprenörskap. Det är en rapp och underhållande historik över finansmarknaden skildrad genom svenskarna i Pan Capital, och en initierad skildring av hur finansmarknaderna exploderat i storlek och hur riskerna och sårbarheten för samhället ökat.

Jacob Bursell är journalist. Han har tidigare arbetat på Svenska Dagbladet och driver Fondpodden. Risk är hans första bok.

"På ett fängslande och inträngande sätt, och med ett lättillgängligt journalistiskt språk, presenteras ett globalt verksamt företag som levt sitt liv utanför massmedieljuset."
BTJ

Ur boken:
Pär Sandå hade lärt sig fördelen med att testa idéer skarpt, innan han ägnade dem någon större eftertanke. Det hade blivit en del av kulturen runt handlarbordet på banken, och blev tids nog den
bärande idén i det nya företaget. Vi började alltid med att förlora pengar snabbt, inom fem sekunder, säger han. "Och sen när vi hade förlorat lite pengar så undersökte vi vad som hade hänt". Ett beteende som på papperet möjligen framstod som planlöst betraktade de
gemensamt som ett generellt protokoll för långsiktig överlevnad. Som en råtta i en labyrint. "Du kör så det bara smattrar i väggarna, men till slut kommer du fram till osten. Det är inte sexigt, det blir inga Nobelpris, men det är effektivt", säger Pär Sandå.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Risk
 2. +
 3. Tradingkungarna: svenskarna som erövrade Wall Street

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tradingkungarna: svenskarna som erövrade Wall S... av Jacob Bursell (pocket).

Köp båda 2 för 270 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Risk. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fängslande läsning
  Filip Mårtensson, 22 november 2016

  Första ekonomiboken på länge som fängslat mig, till den grad att det i princip blev pärm till pärm-läsning non-stopp.
  Boken var inte så mycket faktastaplande, som ekonomiböcker ibland kan bli, utan mer åt kategorin förströelse.
  Kan varmt rekommendera den.

 2. Lovar mer än vad den levererar
  RA, 18 november 2016

  Efter en historisk återgivning av värdepappershandelns utveckling i Sv så väntar en lite tramsig berättelse. Köp och läs något annat - finns det som är mer läsvärt.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Jacob Bursell

Bloggat om Risk