Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
337
Utgivningsdatum
2018-01-04
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Bohman, Beatrice (form)
Dimensioner
253 x 162 x 20 mm
Vikt
497 g
SAB
Koafh-a.54
ISBN
9789127150041
Att återvända till livet (inbunden)

Att återvända till livet

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-01-04
209
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
På ett judiskt sommarkollo i den lilla kuststaden Rovinj i Jugoslavien träffas en pojke och en flicka. Året är 1955 och de två ungdomarna finner varandra i det stora mörkret efter andra världskrigets slut. Jovan ser ingen anledning att leva. Hans mamma, hans pappa och hans storebror är mördade. Otaliga andra i släkten är dödade. Dagarna fördriver Jovan med ensamma vandringar i staden och framför radions musiksändningar. Dina känner sig utanför på sin nya skola, men hon vill bli vuxen och påbörja ett nytt liv. Nu är hon och mamma Lea inte gömda längre och hon behöver inte ljuga för någon om sin judiska härkomst.

Dina och Jovan gifter sig, får barn och flyttar 1968 till Linköping, Sverige. De skapar ett tryggt och stabilt liv tillsammans och börjar så småningom föreläsa i svenska skolor om sina upplevelser under nazismen. En dag räcker en ung tjej upp handen och frågar: Hur blev ni hela?
Frågan tvingar Dina och Jovan Rajs att söka svaret.

I Att återvända till livet berättar Dina och Jovan Rajs om att komma tillbaka: till sin hemstad, till allt som försvunnit, till livet. Efter krig och folkmord, död och förlust hittar de ett sätt att hålla ihop sin familj och sig själva.

Dina Rajs är arkitekt och författare. I En reva hade nätet - och där slank jag ut (2009) skildrar hon sina upplevelser under andra världskriget.

Jovan Rajs är professor emeritus i rättsmedicin och författare. I Ombud för de tystade (med Kristina Hjertén, 2001) skriver han om sin tid i nazisternas arbets- och koncentrationsläger. De är båda pensionerade och bosatta i Stockholm.

"Hur kan det se ut när människor efter krig och förföljelse finner en ny väg till det vardagsnormala i livet? Det försöker denna bok ge ett exempel på: paret Dina och Jovan Rajs. Båda drabbades av den tyska nazismens antijudiska politik genom ockupationen av Jugoslavien, med flykt, koncentrationsläger och förlorande av släktingar. De finner varandra, blir ett par, utbildar sig till arkitekt respektive rättsmedicinare och flyttar till Sverige 1968. Berättartekniskt varvas deras historier kapitelvis, alltifrån deras öden innan, under och efter kriget. Deras syn på varandra innan de blir tillsammans är en både självutlämnande och för läsaren dramatisk skildring om kärlekens makt och praktik. Det är i all sin vardaglighet en tänkvärd och medryckande historia som ger insikter i slumpens och tillfälligheternas spel i det verkliga livet, välskriven med litterära kvalitéer. Dessutom ger den en intressant inblick i det socialistiska Jugoslavien och 60- och 70-talens Sverige - och svenskar." - BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Att återvända till livet
 2. +
 3. Vi kommer snart hem igen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde, Peter Bergting (inbunden).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Att återvända till livet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket läsvärt
  Stefan Istvan Bajusz, 7 februari 2018

  Generationen som har upplevt förföljelsen av judar före och under andra världskriget håller på att dö ut.

  Därför borde alla läsa vittnesmål av den generationen av såväl judar som icke judar, för att lära sig att

  förhindra upprepning av historien.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

Bloggat om Att återvända till livet