Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2017-01-04
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Gustafsson, Vejde (form)
Dimensioner
220 x 140 x 15 mm
Vikt
377 g
SAB
Qaeb
ISBN
9789127150812
Vad gör en bank? (inbunden)

Vad gör en bank?

(39 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-01-04
209
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.

Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?

Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.

"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen

"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida

"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé

Pressröster om Vad är pengar? (2012)

"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter

"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten

"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen

Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Vad gör en bank?. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Häpnadsväckande
  MS, 23 januari 2018

  Författaren skriver lättillgängligt och kunnigt om banker och pengar. En del information var för mig fullständigt häpnadsväckande; som den om hur pengar skapas ur tomma luften. Utan hänvisningen till en informationsvideo på Riksbankens hemsida vet jag knappt om jag trott honom. (Kolla på den!) Gång på gång läste jag högt för min partner i förundran över sakernas tillstånd; hur banker och kapitalförvaltare kan härja praktiskt taget fritt; hur bankers krav på eget kapital är ljusår (typ) från k... Läs hela recensionen

 2. Lättläst, informativ och upplyftande.
  Björn Friberg, 30 mars 2017

  Utomordentligt välskriven, informativ, lättläst, ett fantastiskt förarbete måste ligga till grund för alla fakta.
  När kommer hans nästa bok? Väntan får inte bli lång.

 3. Intressant om banker
  LS, 28 mars 2017

  Boken är ganska rolig att läsa, men innehåller för mycket upprepningar. Det finns flera intressanta synpunkter, men egentligen ingen röd tråd eller djupare analys av bankkrisens orsaker.

 4. tänkvärd
  Carina Spolander, 25 mars 2017

  Boken är inte bara en tankeställare, utan ger också svar på många utav dom frågor och funderingar man haft.
  Mycket bra bok, som jag garanterat kommer att rekommendera till andra....det har jag faktiskt redan gjort.

 5. Pengasystemet-risk eller möjlighet?
  Olle Z Haeggström, 20 februari 2017

  Andreas skriver lätt och begripligt om bankernas arbete med pengar och hur pengar skapas.
  Boken ger en bra inblick i hur dagens pengasystem fungerar och vilka uppenbara risker som är förknippade med det.
  Andreas skriver respektlöst och sin vana trogen med en mängd roliga liknelser vilket gör boken lättläst och roande.
  Korta kapitel är också en fördel.
  Rekommenderas till alla som har intresse av pengar och/eller värdepappershantering.
  Olof Z Haeggström

 6. Onyanserat
  Björn Eskilsson, 2 februari 2017

  Andreas Cervenka är en lysande stilist. Men den här boken går tyvärr inte att rekommendera helhjärtat. Det är en samling av gamla krönikor, och det märks. Det finns inget tema, ingen röd tråd, och blir ganska trist i bokform.
  Som bok blir det också tydligt att Andreas Cervenka egentligen är ganska onyanserad. Det finns inga djupare reflektioner. Egentligen är det märkligt att en sådan reporter blivit så hyllad. Han skriver, visserligen väldigt bra, men ändå med caps lock intryckt hela tid... Läs hela recensionen

 7. Äntligen!
  Ingemar Eckerlund, 31 januari 2017

  En efterlängtad och mycket sakkunnig uppgörelse med den bankvärld som alldeles för länge haft alltför lösa tyglar. Borde vara obligatorisk läsning för alla berörda politiker, tjänstemän i departement och myndigheter, liksom för ekonomistudenter.

 8. Vad gör en bank
  Kurth Alfred Johansson, 23 januari 2017

  En mycket bra och informativ bok om hur vårt bank och penningväsen fungerar!
  Skrivet på ett skarpt men humoristiskt språk!

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Andreas Cervenka

Bloggat om Vad gör en bank?