Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
146
Utgivningsdatum
2017-01-21
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
170 x 120 x 13 mm
Vikt
220 g
SAB
Lz Fried, Hédi
ISBN
9789127150850
Frågor jag fått om Förintelsen (inbunden)

Frågor jag fått om Förintelsen

(24 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-01-21
168
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Knivskarp. Hédi Frieds bok om Förintelsen är en blivande klassiker." - DN

"Diamanter av visdom." - DI Weekend

"Årets viktigaste bok" - Tara

"Frågorna vars svar öppnar upp hela ens sinne. En påminnelse om att det är hög tid för vår tids protester." - Kommunalarbetaren

"Det här är en bok att älska ... fantastisk i sin enkelhet." - Corren

"Ska du bara läsa en bok i år, läs den här." - Fokus

"Bär alltid på Hédi Frieds lilla bok i fickan och läs i den ständigt. Det kan vara den viktigaste du nånsin har ägt." - Kyrkans Tidning

Vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz?
Var man hungrig hela tiden?
När förstod du att det pågick ett folkmord?
Kan det hända igen?

I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Vittnesmålet om hur hennes familj deporterades från sin hemstad, och hur hennes föräldrar mördades i Auschwitz, har berört tusentals elever landet runt. Ofta är det i mötet med elevernas frågor som katastrofens omfattning blir som allra tydligast. Det är direkta, konkreta frågor som bottnar i en grundläggande känsla för humanism. Tillsammans hjälper de till att göra ett ofattbart skeende mer begripligt. Hédi Fried är en av få överlevande som finns kvar och kan berätta sanningen. I Frågor jag fått om Förintelsen besvarar hon ett urval av de frågor hon fått genom åren, frågor som nu för första gången samlas i en bok. Bara genom att fortsätta ställa de svåra frågorna kan vi undvika att upprepa historiens övergrepp.

Hédi Fried (född 1924) är författare och psykolog. Hon är djupt engagerad i att arbeta för demokratiska värderingar och mot rasism. Hon utgår i detta arbete från sina egna erfarenheter från Förintelsen. Hon föddes i staden Sighet och kom efter befrielse från koncentrationsläger i Auschwitz till Sverige.

"Få lyckas uttrycka sig så exakt som hon ... Hennes nya bok, Frågor jag fått om Förintelsen, låter titeln vända på perspektiven. Vad är det vi frågar om, vi som inte var där och inte förstår? ... Och vi behöver Hédi Fried, som är lättläst i ordets bästa bemärkelse. Hon måste ju ha svenska som andraspråk, men lyckas trots det vara en obegripligt begåvad författare med blixtrande klara formuleringar ... Frågor jag fått om Förintelsen är en pärla, en bok som förtjänar sin plats bredvid en klassiker som Viktor Frankls Livet måste ha mening (1968). Precis som han gör Hédi Fried knivskarpa iakttagelser: 'Hur klarade du dig?' säger många elever till mig. 'Jag skulle ha dött.' Man kan tro det, men det är ju så att inte ens att dö är lätt.'"
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Bör vara obligatorisk i varje gymnasieskola för diskussion med pappa."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida

"När man öppnar denna tunna volym - tunna böcker kan vara tydligast av alla - trillar det ur diamanter av visdom ... Jag visade min 13-årige son Hédi Frieds bok och öppnade det tre sidor långa kapitlet 'Vad hjälpte dig att överleva?' En historiebok om Förintelsen hade aldrig fått honom att släppa mobilen och Netflix, men han ville läsa vad hon hade att säga."
Jan Gradvall, DI Weekend

"Årets viktigaste bok. Så stilla, och nästan försynt, vrålar det från boksidorna: 'Det här får aldrig hända igen!' Vi kan alla välja ondska eller godhet."
Kerstin Särneö, Tara

"Jag började läsa en mening, två meningar... och sedan var jag fast. Vi har hört om Förintelsen och vi har läst om den, men att läsa Hédi Fried är ändå som att få kunskapen och insikten på nytt ... frågorna vars svar öppnar upp hela ens sinne ... Min önskan är att alla, både skolbarn och vuxna, läser den här boken. Förtryck och förföljelse och klassificering av människor pågår med förnyat tryck. Hédi Fried skr
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Frågor jag fått om Förintelsen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst
  Bibi, 5 december 2017

  Boken är tydlig och klar. Intressant för hon beskriver en del av Europa som man kanske inte känner till så mycket, dvs hennes uppväxtmiljö om än bedrövlig utifrån vad som händer.
  Jag blir matt även om jag läst en hel del om den här perioden i Europas historia. Och hur mycket hon än
  förklarar och jag tidigare fått "analyser" kommer jag aldrig att fatta hur detta kunde hända.
  Viktigt med hennes påpekande att alltid vara vaksam mot liknande tendenser. Hédi har givetvis, utifrån
  ... Läs hela recensionen

 2. En bok för alla vuxna som ungdomar
  Gunilla Normelli, 3 mars 2017

  Detta får aldrig hända igen, en mycket bra bok att ta till, när barn och ungdomar kommer med sina frågor. Frågor att tala om tillsammans, bra faktaunderlag för diskussioner om hur livet tedde sig för människorna, som bodde i koncentrationslägren. En bok som jag givet mina barnbarn, för att de skall få svar på sina frågor.

 3. Förintelseskildring av en som var med
  Olle Z Haeggström, 18 februari 2017

  Mycket gripande. Underbart att det finns lägerfångar som orkar berätta och engagera sig i att försöka förklara vad som hände i nazityskland före och under kriget. Frågor som "Kan detta hända igen?" måst tyvärr besvaras med ja. Det inte bara kan, utan händer otroligt nog igen samtidigt som världen tycks stå handfallen.
  Varför hände det? Ja det kan man fråga sig. Varför kan även i dag en demokratisk stat, i demokratiska val välja en fascistisk, psykopatisk clown till president?
  Hédis be... Läs hela recensionen

 4. Personlig, realistisk ( därför sann ) och nära

  Ingenting går upp mot ett personligt vittnesbörd. Jag blev drabbad.
  "Det var en mycket långsam process av tyskarnas planerade judeutrotning, mycket finurligt uträknad. Precis som man inte med ögat kan observera en blommas utveckling från knopp till fullt utslagen ros, märkte man inte de små stegen som ledde till fullbordan.....Plötsligt infördes en liten förändring till det sämre, men man kunde leva med den. Det skulle gå över , trodde vi. ... i stället kom ännu en försämring..... Och al... Läs hela recensionen

 5. Bra sammanställning
  Ingemar Karlsson, 13 februari 2017

  En bra uppföljning av hennes tidigare böcker .
  Den bör ges mer uppmärksamhet i skolor och övriga samlingar ,många av dom som är ute och demonstrerar för nacismen bör sätta sej in i verkligheten som skildras på ett bra sätt av Heidi .

 6. Läs och lyssna
  KLH, 7 februari 2017

  Formen med frågor och svar är enkel och genialisk. Det är kanske så nära man kan komma att lyssna på Hédi Fried. Och det borde alla få. Läs, säger jag. Läs och lyssna.

Visa alla 6 recensioner

Bloggat om Frågor jag fått om Förintelsen