Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
178
Utgivningsdatum
2019-03-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127151291

Minnesstädningen E-bok

E-bok,  Svenska, 2019-03-08
169
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Turkiet har en tung historisk skuld till sina etniska minoriteter. Att läsa "Minnestädningen" är att ta vara på ett fragment av smärtan."

Aftonbladet

Dersim, 1938. Den nybildade republiken Turkiets militär slår till med full kraft. Alla delar av landet ska inordnas i det nya. Ett land, ett folk, ett språk. Resultatet blir uppemot 70 000 mördade människor, de flesta Dersim-aleviter, eller kirmancer som de själva kallar sig.

Uppsala, 1989. En flyktingfamilj kommer till Sverige och Stenhagen blir deras nya hem. I den här familjen pratar man om politik och historia, litteratur och poesi. Men det finns en sak som man inte talar om och det är Dersim 1938.

Händelserna i denna stad är så tabubelagda att de inte går att återberätta för nya generationer. Men siffrorna 38 och 938 lever vidare, som kodord för de mörka händelserna. I Minnesstädningen väver Helin Sahin ihop en familjs historia med de stora krafterna i världen. Kollapsen av Osmanska riket, det armeniska folkmordet, framväxten av det nya djupt nationalistiska Turkiet och minoriteternas kamp mot utplåning. Sahin, vars familj har rötter i Dersim, lägger ett laddat och svårt pussel av släktens berättelser.

Vad var det egentligen som hände och varför vill de äldre i släkten inte prata om det? Minnesstädningen är en bok om minne och glömska och om smärtan i det som måste hållas fördolt. Den visar hur dagens antidemokratiska utveckling i Turkiet är nära kopplad till historiska skeenden.

"Med stark närvaro skriver Helin Sahin om ett nedtystat massmord i sin födelseprovins Dersim i östra Turkiet./.../ Huvudstupa kastas man från trivseln i ett äpplekaksdoftande svenskt kök till Dersim."

UNT

"Författaren har förvaltat den svåra och känsliga berättelsen sedan hon var barn och är dessutom väl påläst. Hon vill förklara och få sina läsare att leva sig in i detta svarta kapitel av historien och för in politik, historia, de större sammanhangen i boken."

Dagens Nyheter

"Turkiet har en tung historisk skuld till sina etniska minoriteter. Att läsa Minnestädningen är att ta vara på ett fragment av smärtan."

Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »