Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
262
Utgivningsdatum
2017-01-10
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitt.
Översättare
Per Holmer
Originaltitel
Dit kan niet waar zijn: onder bankiers
Dimensioner
180 x 110 x 10 mm
Vikt
157 g
SAB
Qaeb-e
ISBN
9789127151468
Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta (pocket)

Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2017-01-10
55
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Angelägen läsning för alla med minsta intresse för hur det ska gå för vårt samhälle."
Ur Andreas Cervenkas förord

"Simma med hajar är nyfiken, nyanserad och samtidigt komplett skräckinjagande - med andra ord ett underbart stycke journalistik."
Thomas Engström, Expressen

"Fascinerande ... Ruskigt underhållande samhällskritik."
Dagens Nyheter

Finansvärlden beskrivs ofta som en värld av girighet, lättja och frosseri. Men är banktjänstemän verkligen onda? Har de några större mål än egen vinning? Och framför allt: Har bankerna bytt kurs sedan finanskrisen 2008, eller är det bara en tidsfråga innan de återigen sätter världsekonomin i gungning?

Journalisten Joris Luyendijk ägnade två år åt att försöka förstå Londons mytomspunna bankvärld. Till en början visste han lika lite som de flesta av oss, alltså nästan ingenting, men steg för steg tog han sig djupare in i finanskvarterens slutna universum. Det han lärde sig var både fascinerande och djupt oroande.

Simma med hajar är en resa rakt in i finanselitens mörka hjärta en vass och underhållande skildring av bankdistriktens skamlösa lyxlirare och dess visselblåsare. När man inser att bankerna idag, trots alla larmsignaler och kriser, har en enorm makt att forma våra liv riskerar skrattet att sätta sig i halsen.

Joris Luyendijk (född 1971) är journalist och författare till fem böcker. Efter finanskrisen
2008 var han baserad i London, där han skrev om bankvärlden för bland annat The Guardian.

Simma med hajar har sålt 300 000 exemplar i Nederländerna och ges ut i över 15 länder.

"Vi lever i ett finansiellt system som absurt men bäst beskrivs som ett passagerarplan med brinnande motor och tom cockpit, skriver The Guardian-journalisten Joris Luyendijk i den mycket underhållande och mycket skrämmande Simma med hajar - en resa mot finansvärldens innersta (Natur & Kultur, 2015). Genom hundratals social antropologiska intervjuer med vitskjortor i London City, Europas finanscentrum, reder han ut hur Lehman Brothers-kraschen 2008 kunde inträffa. Det visar sig att ingen riktigt var ansvarig. Shit happens, liksom. Ett oreglerat kluster av trevliga bankmän, komplicerade finansiella produkter, korrupta värderingsinstitut och banal girighet samverkade - och plötsligt var vi en hårsmån från kollaps. Ingen hittepå-systemkollaps orsakad av naiva vegetarianer utan en riktig systemkollaps. Tomma bankomater, på den nivån. 2008-kraschen slutade illa nog, med världs ekonomisk inbromsning. Luyendijk visar att investment bankerna opererar likadant - igen. Allt det här kanske låter djupt deprimerande, men tvärtom: läget kunde ha varit mycket, mycket värre. Än finns det tid. Innan mörkret faller."
Fredrik Virtanen, Aftonbladet

"En lysande reportagebok som jag kan rekommendera till alla med minsta samhällsintresse ... rafflande, eftersom den ger ett så oväntat perspektiv på finansvärlden."
Rasmus Landström, ETC

"Den kanske viktigaste insikten från läsningen av Joris Luyendiksreportagebok Simma med hajar är att inuti dagens gigantiska bankimperier och finansinstitut finns det ingen som bryr sig om huruvida verksamheten kan vara skadlig för samhällsekonomin eller ens deras eget företag.
Inte för att alla är onda eller vansinnigt giriga, utan på grund av djupt strukturella problem ... Finansbranschens totala frihet att spekulera med skattepengar som slutgiltig säkerhet är en av vår tids stora politiska frågor."
Martin Aagard, Aftonbladet

"Den mest underhållande boken om bankvärlden sedan Bluffpoker."
Simon Kuper, krönikör i Financial Times

"Det är en brilliant och pedagogisk framställning där man i slutändan känner sig som en fullfjädrad deltagare i finansvärlden med alla dess specialbegrepp och rituella beteen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta
 2. +
 3. Tradingkungarna: svenskarna som erövrade Wall Street

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tradingkungarna: svenskarna som erövrade Wall S... av Jacob Bursell (pocket).

Köp båda 2 för 110 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant men spretig
  Johan, 15 juni 2019

  Allmänbildade och intressant. Arbetar man själv inom branschen som undertecknad så bjuder denna skildring tyvärr på sparsam mängd ny kunskap.

 2. Begrep massor men ändå ingenting
  Martin, 27 januari 2018

  Har fått vissa aha upplevelser. Författaren verkar också fått det. Är rätt så imponerad av ämnet som inte tilltalar mig vid första anblicken men boken växer efter ett par kapitel. Så läs om hur den finansiella marknaden hanterar sina fotsoldater samt hur den tar sig an finansiella kriser. Mycket intressant.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Joris Luyendijk