Det germanska spåret : en västerländsk litteraturtradition från Tacitus till Tolkien (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
182
Utgivningsdatum
2017-08-19
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
220 x 145 x 22 mm
Vikt
418 g
SAB
G
ISBN
9789127151635
Det germanska spåret : en västerländsk litteraturtradition från Tacitus till Tolkien (inbunden)

Det germanska spåret : en västerländsk litteraturtradition från Tacitus till Tolkien

Inbunden Svenska, 2017-08-19
203
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det germanska spåret - En västerländsk litteraturtradition från Tacitus till Tolkien.

De vilda germanernas muntliga diktning omtalas redan av den romerske historikern Tacitus omkring år 100 e.Kr., men det är först på medeltiden som denna diktning ger upphov till skrivna mästerverk som Beowulf, Nibelungenlied, Eddan och de isländska sagorna. Traditionen går därifrån vidare till Wagners operor och nazismens hjältemyter, men Lars Lönnroth vill i denna översikt visa att den också rymmer mycket annat, häribland moderna fantasyromaner som Ringarnas herre och TV-serier som Game of Thrones.

Det germanska spåret i västerländsk litteratur kan liknas vid en snårig, trolsk och ofta svårframkomlig skogsstig där man kan träffa på nästan vad som helst - men åtskilligt av bestående värde.

Lars Lönnroth är professor emeritus i litteraturvetenskap och har skrivit flera böcker om fornnordisk litteratur. Han har också översatt Den poetiska Eddan och flera isländska sagor.

"En stimulerande och lärorik ingång till den germanska litteraturen och dess mångfacetterade historia. Med den spränglärde folkbildarens entusiasmerande kunskapsförmedling dyker han här ned i germanska sagor, legender och diktverk och skiljer vedertagna historiska fakta från nästan lika etablerade och seglivade myter. ... Så är det också när kulturhistorikern Lönnroth ger plats åt litteraturvetaren Lönnroth som åtminstone jag har mest glädje av boken, och där gissningsvis många med mig har all anledning att inte bara förundras över den fornisländska diktningens förbluffande rikedom, utan också över den soliditet med vilken Lönnroth förmedlar sin sakkunskap. Hans introduktioner till Den poetiska Eddans, Kungasagornas eller den litterärt modernistiska Islänningasagans respektive historia, uppbyggnad och stilistiska karaktär torde hur som helst utgöra en given läsning för såväl litteraturstudenter som en allmänintresserad läsekrets. Vad Lönnroth inte vet om kenningar, fornyrdislag och drottkvätt verkar helt enkelt inte värt att veta."
Martin Lagerholm, Svenska Dagbladet

Omslag: Niklas Lindblad.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Det germanska spåret : en västerländsk li...