Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2017-08-12
Upplaga
11
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitt.
Medarbetare
Ekblom, Ulrika (foto)
Illustratör/Fotograf
Kristin Lidström
Dimensioner
246 x 177 x 22 mm
Vikt
697 g
SAB
Qca
ISBN
9789127151918
Safthushållning : från violsaft och fläderdricka till krusbärssaft och lingonglögg (inbunden)

Safthushållning : från violsaft och fläderdricka till krusbärssaft och lingonglögg

(13 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-08-12

Slutsåld

Trädgården, skogen och offentliga planteringar är fyllda av oupptäckta och outnyttjade råvaror. Här finns recept på hur du kokar saft på de flesta ätliga frukter och bär som växer i Sverige, plus några örter och grönsaker. Aronia, mahonia, rönnsumak och andra nya bekantskaper blandas med trotjänare som vinbär och päron.

Från tidig vår till sen höst kan du plocka vad naturen bjuder på, och med hjälp av lite socker eller honung skapa drycker för både vardag och fest. Testa en färgskiftande violsaft, sockerfri polkagrissaft, bitter försommartonikum, smärtstillande älggrässaft, len sparrissaft och frisk hallondricka. Eller botanisera bland växtbeskrivningarna och experimentera själv utifrån grundrecepten och faktadelen.

I faktadelen finns utförligabeskrivningar av olika konserveringsmetoder, hur saft kanhålla dig ung och hur den får den färg och smak du vill ha. Utöver ett 80-tal saftrecept innehåller boken också recept på bonussylt som du gör på överbliven bärmassa från saftkoket,sirap att ringla över glass och gelé.

Petter Bergström är landskapsarkitekt med stort intresse för ätliga växter. Han började experimentera med saft och sylt när han såg hur mycket frukt och bär som gick till spillo i brist på kunskap om hur man tar vara på dem. Till sina första recept hämtade han råvaror från lägenhetens gård, offentliga planteringar och skogen. I jakten på nya bär och smaker odlar han numera både vanliga och ovanliga ätliga växter själv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Safthushållning : från violsaft och fläderdricka till krusbärssaft och lingonglögg. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fritidsodlare
  Lilly Maj-Britt , 9 oktober 2018

  Eftersom jag använt Petter Bergströms bloggrecept på kvitten curd (fantastiskt god) och även använt bloggen för att gå in och uppdatera mig om mina bärbuskar , så blev jag intresserad och köpte boken.
  Enligt min mening lika inspirerande och informativ den.

 2. toppen bok :)
  Daisy, 22 maj 2018

  Fantastisk goda receptet med bra beskrivning :) Älskar saft men aldrig vågat göra på grund att viste inte hur, men med hjälp av denna bok har jag fyllt upp hela års behöv av olika safter i kyl,frys och skafferiet.
  Om du söker bok vem förklarar hur man gör saft vad man behöver och hur det ungefär ska smaka då den har bok är perfekt .

 3. Utförlig recention
  Molotov, 26 september 2017

  Stor bredd! Det mest heltäckande information i ämnet som jag nånsin har sett.
  Personlig förord, utförlig information om de olika råvaror, effekter för hälsan. Många också mer ovanliga recept. Och bra växtregister.
  En fantastisk bra bok helt enkelt!

 4. Bra bok om saft
  RS, 5 september 2017

  Väldigt trevlig bok, blev en elegant present till min Mamma.
  Författaren verkar mycket kunnig inom området.
  Men jag måste nog köpa ett till exemplar, eftersom jag
  gillade den, och behöver ett eget ex.

 5. Kicki
  Kicki, 21 augusti 2017

  Inte provat något recept ännu men sträckläste boken och blev superinspirerad. Saft är ju inte bara en söt och och onödig barndryck förstår jag nu. Bilderna är också jättefina. Tack, tack

Visa alla 5 recensioner