Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2018-01-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Gustafsson, Vejde (form)
Dimensioner
20 x 160 x 110 mm
Vikt
125 g
SAB
Qaeb
ISBN
9789127155541

Vad gör en bank?

(19 röster)  |   Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-01-08
89
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.

Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?

Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.

"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen

"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida

"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé

Pressröster om Vad är pengar? (2012)

"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter

"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten

"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen

Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer. Bodil Malmsten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vad gör en bank?
  2. +
  3. Fuskbygget : så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fuskbygget : så knäckte bostadsmarknaden Sverig... av Andreas Cervenka (inbunden).

Köp båda 2 för 323 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Vad gör en bank?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Verkligen avslöjade
    Lennart Strandberg, 23 december 2024

    En suverän beskrivning av ett bankrutt :) system. Svenska folket luras att tro på något som endast berikar ett fåtal. En inrättning som dessutom vilar på kvicksand.

  2. En viktig bok
    Leif Åke, 21 december 2020

    Lättläst och intressant. Borde ingå i skolundervisningen. Här finns mycket som man inte hade en aning om när det gäller hur banker och ekonomi fungerar och som alla borde veta.

  3. Välskrivet men ytligt
    Thomas Tvivlaren, 6 oktober 2020

    Författaren är en skicklig stilist och namnkunnig journalist. Men det är ingen riktig bok, utan en samling krönikor. Det saknas röd tråd och en sammanhållen struktur, vilket märks under 200+ sidor. Sedan märker jag att Cervenka gärna förenklar, och väljer bort saker som inte passar i hans teser. Det märker jag bara när det är ämnen där jag själv har en god förkunskap. Men det gör mig orolig för helheten.
    Boken är välskriven. Men man kan också fundera över att Cervenka spått finansiell und... Läs hela recensionen

  4. Känn dig blåst, bestulen och manipulerad!
    Hans Bergstedt, 6 januari 2019

    Av titeln kan man förledas att tro att det handlar om sånt du fick lära dig i högstadiet, men så är det inte! Författaren har samlat och redigerat artiklar han skrivit i SvD Näringsliv från 2012, samt en del nyskrivet material. Boken handlar om hur finanssystemet med bankerna i spetsen svindlar oss skattebetalare och hela stater. Till sin hjälp har de naiva och ryggradslösa politiker som inte har någon annan politik än bankernas. Cervenka sparar inte på krutet och mellan sakliga redogörelser ... Läs hela recensionen

  5. Borde vara obligatorisk kurslitteratur på Handels.
    Lars Klöfver, 26 januari 2018

    Andreas Cervenkas bok Vad gör en bank avslöjar bank och finansvärldens hyckleri. Boken borde läsas av alla och envar som någonsin haft med en bank att göra. Banker anses vara samhällsnödvändiga och intar en särställning i varje samhällsstruktur. Ändå är de listade på världens börser men tillåts inte gå i konkurs. Vid eventuellt obestånd räddas de av skattebetalarna. Bankdirektörerna ger sig själva enorma bonusar även då banken redovisar stora kreditförluster, något som banken vet att skydda s... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner