Handbok för demokrater (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
201
Utgivningsdatum
2018-05-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Fried, Hédi (förf.) / Goldman, Anita (förf.) / Greider, Göran (förf.) / Hjellström, Sara (förf.) / Islam, Nirob (förf.) / Jackelén, Antje (förf.) / Jörgensdotter, Anna (förf.) / Landgren, Christina (förf.) / Larsmo, Ola (förf.) / Lindvall, Daniel (förf.) / Molander, Per (förf.) / Olsson, Thomas (för
Dimensioner
175 x 115 x 20 mm
Vikt
227 g
SAB
Ocg
ISBN
9789127157361
Handbok för demokrater (inbunden)

Handbok för demokrater

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-05-07
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Handbok för demokrater. Hur gör en enskild människa för att skydda demokratin?
Redaktörer: Elisabeth Åsbrink, Sverker Sörlin och Ola Larsmo.

Demokratin kan tyckas vara lika självklar som att andas. Men de senaste årens auktoritära rörelser i länder nära oss och längre bort har visat att den snabbt kan relativiseras och nedvärderas, hotas till livet kort och gott. Det gäller också här.

Demokratin behöver ett aktivt skydd. Men exakt hur skyddet ska se ut behöver vi inte vara eniga om. För som redaktörerna för denna bok konstaterar: Det demokratiska samtalet ska spreta, det ska bestå av en kör av olika stämmor. Demokrati kan definieras som en sund oenighet. Det farliga är inte att ta del av åsikter vi ogillar, det farliga är om bara en röst, en åsikt släpps fram och om samtal och argument övergår i hot och hat. Då eroderar demokratin inifrån.

Så här är en kör. 21 bidrag, 24 författare. Alla har de hörsammat författaren Hédi Frieds uppmaning om att göra något för att skydda demokratin .

Ett möte i hennes kök resulterade i den rikstäckande kampanjen #vimåsteprata, ett samarbete mellan Svenska PEN, Studieförbunden och folkhögskolornas intresseorganisationer. Handbok för demokrater är ett led i den kampanjen.

Det som började med nedsättande tillmälen, inledningen till dehumaniseringen, fortsatte med isolering i gettot, och resulterade i mord. Det har hänt, det kan hända igen. Ignorera inte det som händer omkring dig nu, för jag känner igen denna början. Man ser den överallt, inte minst
i forumens kommentarsfält på Internet, där avhumaniseringen av människor görs lätt och utan eftertanke. Vänj dig aldrig, blunda inte för det obekväma, för tecken som kan förebåda ondska. Höj din röst för rättvisan, fånga ögonblicket när din röst kan ändra på det påbörjade onda och var med och skapa en bättre värld.
Hédi Fried, initiavtivtagare till kampanjen #vimåsteprata och till Handbok för demokrater.

Allt överskott från försäljningen av Handbok för demokrater går till Svenska PEN.

Medverkande:
Marco Armiero
Majgull Axelsson
Aase Berg
Timothy Collins
Mohammad Fazlhashemi
Hédi Fried
Anita Goldman
Göran Greider
Sara Hjellström
Nirob Islam
Antje Jackelén
Anna Jörgensdotter
Christian Landgren
Ola Larsmo
Daniel Lindvall
Per Molander
Thomas Olsson
Nalin Pekgul
Kristina Persson
Gellert Tamas
Anders Wijkman
Per Wirtén
Nina Wormbs
Per Ödling
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Handbok för demokrater
  2. +
  3. Mamma hursomhelst : berättelser om moderskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mamma hursomhelst : berättelser om moderskap av Margaretha Fahlgren, Anna Williams, Aase Berg, Ulrika Dahl, Emma Eleonorasdotter (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Handbok för demokrater. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Besvikelse
    R. E , 9 februari 2019

    Många namnkunniga skribenter. Jag hade höga förväntningar och visst då kan man bli besviken. Men det här går bortom besvikelse. Den ger sken av att ha funnit formeln för, eller åtminstone komma till, demokratins försvar. Föll platt, summeras närmast som - om alla är snälla (säger och skriver snällt) så består demokratin sig stark. Noll förståelse för det omvända faktiska förhållandet att det är först när vi tycker olika och ju längre det dras isär ju tydligare och effektivare vapen blir vår ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Handbok för demokrater