Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
307
Utgivningsdatum
2019-02-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127157446
Blå (e-bok)

Blå (e-bok)

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2019-02-15

Styckköp

49

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"Maja Lunde har skrivit en ny skakande dystopi som genast känns som en klassiker."

Dala-Demokraten

"Det ska till en klimatförnekare av stål för att inte känna allvaret som dess scener förmedlar."

Svenska Dagbladet

"De första sidorna i Maja Lundes roman Blå är kanske det vackraste jag läst det här året."

Gefle Dagblad

2017: Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last.

2041: David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet.

Maja Lundes roman "Binas historia" blev en världssensation när den kom häromåret, har hittills sålt i 150 000 exemplar i Norge och 400 000 exemplar i Tyskland! Det var en historia som rörde sig genom tid och rum och beskrev det sköra bandet mellan bi, människa och natur, och vad som skulle kunna hända om världens bin till slut försvann. Men det var också en roman som fascinerade läsarna med sambanden mellan berättelserna, som bara skenbart var skilda från varandra.

Arbetet med "Binas historia" och det enorma gensvaret gjorde att Maja Lunde började planera för ett större arbete, fyra romaner som på olika sätt behandlar de skrämmande klimatförändringar som jorden genomgår just nu.

"En dystopisk roman om en framtid som inte känns alltför avlägsen."

Expressen

"De första sidorna i Maja Lundes roman Blå är kanske det vackraste jag läst det här året. Men inte bara det vackraste, det visar också på en vidunderlig förmåga att göra ett fjäll, en glaciär, en fors, till något djupt berörande, att skriva in människan i naturen så att de två blir ett sammanhang."

UNT

"Det mest levande i den här romanen är stort, sant och argt på ett sätt man bara kan älska."

UNT

"Lundes gedigna kunskaper på området och temats akuta relevans är tillräcklig för att göra boken till en läsupplevelse i sig själv."

Skånska Dagbladet

"Maja Lunde målar upp skrämmande scenarion som tyvärr är allt annat än fantasier."

Nöjesguiden

"Lunde är en god berättare, med förmåga att hitta den mänskliga nerven också i en idébaserad intrig som denna."

Sydsvenskan
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Blå. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En handling som kändes
  Cecilia Björk, 1 augusti 2018

  Jag läste boken på ett soligt och torrt Gotland under juli 2018. En fin skildring av en äldre kvinna som kommer tillbaka till sin trakt i Norge, parallellt med en far och dotter som är klimatflyktingar i Frankrike. På ett fint sätt vävs handlingarna samman. Med den märkliga värmen och torkan i somras kändes det nästan som att jag var en del av boken. En fantastisk berättelse som gjorde mig medveten om mitt ansvar på jorden och det jag lämnar efter mig till mina barn - på ett enkelt och jordnära sätt. Läs den - den berör!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lunde Maja

 • Przewalskis häst

  Lunde Maja

  Przewalskis häst är historien om världens sista riktiga vildhästar. De målades i grottor i Frankrike för tusentals år sedan och levde i århundraden på de mongoliska stäpperna, men blev under 1900-talet utrotade överallt utom i europeiska djurparke...

 • Binas historia

  Lunde Maja

  "Binas historia" är en roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. Krisen med bisamhällen som slås ut världen över kan se ut som en perifer detalj i det ekologiska systemet. Men utan bin, ingen pollinering. U...