Arv och miljö (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (269.7 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Gunilla Leining
Utgivningsdatum
2018-09-27
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur
Översättare
Ninni Holmqvist
ISBN
9789127159693

Arv och miljö Ljudbok

(87 röster)  |   Läs 8 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2018-09-27

Styckköp

169

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"en lysande bok om skuld och förlamande livslögner där sanningen avtäcks långsamt" - Bäst just nu i M-magasin

"Bästa bok jag läst på år och dar" Sandra Beijer

"Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg."

Så skriver den äldsta dottern Bergljot i ett mejl till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra vuxna syskon, och föräldrarna har meddelat att två av döttrarna ska få ärva sommarstugorna som alla har ett förhållande till. Men vad är stugorna värda? Och vem får vad? Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt som barn. Arvstvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de tysta ytor och hemligheter som präglat familjen nu börjar avtäckas.

Bergljot har brutit med familjen men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Det krävs mod för att orka hävda sin version av en stelnad familjehistoria. Men bara genom att berätta, och formulera även det som är outhärdligt smärtsamt att återvända till, kan man komma vidare.

Vigdis Hjorths intensiva och medryckande roman om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna blev en sensation i Norge. Romanen har sålt i över 100 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.

Vigdis Hjorth (f. 1959) är en av Norges stora författare, med 30 utgivna böcker bakom sig i flera genrer. "Arv och miljö" blev ett publik- och kritikergenombrott och har debatterats och diskuterats flitigt.

»Hjorths författarskap kommer att bli hågkommet som ett referensverk för att förstå nära relationer mellan människor omkring millennieskiftet. [] Ett riktigt liv i absolut samförstånd finns inte. Men jag kan svårligen tänka mig bättre ledljus än Vigdis Hjorths romaner, om man letar.« Klassekampen
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Arv och miljö. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tragglig och ältande
    -, 18 januari 2023

    För mycket ältande för min smak - det blev till slut för utdraget.

  2. Intressant persongalleri
    -Glasfantasten, 25 mars 2021

    Fängslande händelser och stämningar i boken men jag blir irriterad av det repetitiva språket. Ständiga upprepningar där mycket tas om igen. Boken skulle kunna halveras. Ändå något som fascinerar och ger läsvärde.

  3. Repetitivt språk
    -, 10 augusti 2020

    En fängslande bok. Men jag blev trött på det repetitiva språket.

    Å

  4. Knivskarp
    Flisa, 13 juni 2020

    Intelligent analyserat familjedrama. Ingen "hur gick det/vem gjorde det" - story men berättelsen bär vidare och vidare. Den upplevs som väldigt realistisk och balanserad. Inget "happy end" men ändå är jag helt nöjd

  5. Som livet ¿¿
    -, 9 augusti 2019

    Som livet, hårt och skoningslöst. Utan svar på alla frågor!

  6. Något tjatig som talbok
    #förstatalboken, 2 mars 2019

    Den blev tjatig även om det ständiga upprepandet hade en viss rytm. Kändes inte så trovärdig på något sätt heller.

  7. Familjedrama
    -, 4 januari 2019

    Intressant om relationer inom familjen, men jag hade svårt med sättet den var skriven på. Det blev tröttsamt med alla upprepningar.

  8. Tack!
    HR, 12 december 2018

    Så skönt med ord på det som jag tror att långt fler än vi vet om känner. Så bra att detta smått tabu- belagda ämne om att inte kunna ha en bra relation till sina föräldrar tas upp.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Vigdis Hjorth