Georgica (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
113
Utgivningsdatum
2019-06-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ingvar Björkeson
Dimensioner
210 x 140 x 15 mm
Vikt
320 g
SAB
Hce.03
ISBN
9789127162556
Georgica (inbunden)

Georgica

(9 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2019-06-01
219
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  162
Visa alla 1 format & utgåvor
Den romerske poeten Vergilius förknippar vi ju främst med eposet Aeneiden, som är ett försök att i Homeros efterföljd ge romarna sin egen skapelsemyt i poetisk form, en berättelse om hur Rom och dess kejsare sprungit ur den mytologiska myllan.

Med Georgica är det något annat. Det är en på ytan stillsam lärodikt om hur man bedriver jordbruk; hur man sköter bin och odlar vin. Den ger vid första anblick ett anspråkslöst och koncentrerat intryck.

Men samtidigt öppnar dikten dörrar in till något större, vildare och skönare: myten lever sida vid sida med vardagens slit, det förunderliga livet påminner om den oundvikliga döden, poeten brister ut i en lovsång till det romerska folket och Italien, landet där det alltid är vår. Den engelske poeten John Dryden ansåg att Georgica var den bästa av alla dikter från den klassiska världen.

Ingvar Björkeson, vår tids främsta uttolkare av poesi från antiken och renässansen, har översatt.

Publius Vergilius Maro (70 f Kr – 19 f Kr) var en av poeterna i välgöraren Maecenas krets, och liksom sin kollega där, Horatius, var han av enkelt ursprung, men blev under sitt liv en av de poeter som kejsaren Augustus satte högst. Även renässansens poeter såg Vergilius som den främste, och han fick bland annat en huvudroll i Dante Alighieris Den gudomliga komedin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Georgica
 2. +
 3. Aeneiden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Aeneiden av Vergilius (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Georgica. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Boken har allt!
  Eva Paalzow, 28 januari 2020

  Om vi bedrev jordbruk och tog vara på och levde med naturen som Vergilius på ett fantastiskt sätt beskriver, skulle vi ha en välmående jord! Vid läsning får man också ta del av antikens kulturhistoria.

 2. Vildsint och vackert.
  Dr. Larson., 25 juli 2019

  Svindlande, vildsint och vackert om naturens skönhet. En förtätad närvaro i dess filosofi. Jordbrukets pragmatiska metafysik. En vacker lyrik. Fin översättning av Ingvar Björkeson. Avsnittet om biodling utmärker sig. En hemvist för tänkare och drömmare.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Vergilius

 • Aeneiden

  Vergilius

  Den hyllade nyöversättningen av Ingvar Björkeson. Inget annat diktverk har som  Aeneiden  – berättelsen om hjälten Aeneas dramatiska öden efter flykten från det brinnande Troja – förm&...