Skönhetens evolution : hur Darwins bortglömda teori om det sexuella urvalet formar djurriket - och oss (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
402
Utgivningsdatum
2019-10-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Joachim Retzlaff
Originaltitel
The evolution of beauty : how Darwin's forgotten theory of mate choice shapes the natural world -- and us
Dimensioner
33 x 165 x 235 mm
Vikt
766 g
SAB
Ueaa
ISBN
9789127162761
Skönhetens evolution : hur Darwins bortglömda teori om det sexuella urvalet formar djurriket - och oss (inbunden)

Skönhetens evolution : hur Darwins bortglömda teori om det sexuella urvalet formar djurriket - och oss

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2019-10-09
240
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Richard O Prum är den underbare evolutionsforskare som jag inser att jag längtat efter hela mitt liv. Han är oförtröttligt nyfiken och så briljant i sina poetiska skildringar av djurs beteenden att det kittlar i magen. Hans Skönhetens evolution är en högläsningsbok av guds nåde."
Aftonbladet

"Den enskilt mest tankeväckande bok jag läst i år, en sådan där bok som förändrar hela ditt sätt att se på världen."
Michael Pollan

"En lärorik skrift /.../ Det är god populärvetenskap." BTJ

Skönhetens evolution blev utsedd till en av årets bästa böcker av The New York Times och var finalist till Pulitzerpriset 2017. Boken är en häpnadsväckande vetenskaplig utforskning av naturens under, skriven med en glödande kärlek till fåglarna och deras värld.

Inom den gängse vetenskapen anses Charles Darwins teori om det naturliga urvalet förklara allt som finns i naturen; vilka arter som överlever, vilka som tynar bort och vilka egenskaper som respektive art utvecklar för att överleva. Men kan det naturliga urvalet verkligen ligga bakom allt vi ser i naturen?

Det tror inte den amerikanska ornitologen Richard O. Prum. Djupt inne i tropiska djungler världen över finns det fåglar som uppvisar en svindlande variation i utseende och parningsritualer. Klubbvingade manakiner som sjunger med sina vingar, den större argusfasanen som bländar potentiella partners med fjädrar täckta av tredimensionella gyllene klot och fåglar som moonwalkar.

Under 30 års fältarbete bland fåglar har Prum sett åtskilliga karaktärsdrag som inte går att förklara med det naturliga urvalet, det vill säga de har ingen praktisk funktion. För att förstå detta återuppväcker han Darwins bortglömda teori om det sexuella urvalet, där valet av partner utifrån strikt estetiska skäl utgör en avgörande motor för evolutionär förändring: skönheten har ett värde i sig.

Dessutom hävdar Prum att det är honorna som driver denna förändring; det är deras sofistikerade sinne för skönhet som formar djurriket, vår värld och inte minst oss själva.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skönhetens evolution : hur Darwins bortglömda teori om det sexuella urvalet formar djurriket - och oss
 2. +
 3. En jord för alla : ett manifest för mänsklighetens överlevnad

De som köpt den här boken har ofta också köpt En jord för alla : ett manifest för mänsklighet... av Johan Rockström, Owen Gaffney, Jørgen Randers, Sandrine Dixson-Declève, Per Espen Stoknes (inbunden).

Köp båda 2 för 459 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skönhetens evolution : hur Darwins bortglömda teori om det sexuella urvalet formar djurriket - och oss. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vacker och intressant
  Olle Nordlander, 28 april 2021

  Är man intresserad av fåglar borde boken vara ett måste. Är man intresserad av natur och Darwin kan det räcka. Ganska krävande men mycket intressant bok. Boken lärde mig varför de flesta honor inte är färggranna och några få är det, bl.a simsnäppor.

  "Simsnäpporna har så kallad omvänd könsordning. Detta innebär att honan är större och bär en kraftfullt färgad häckningsdräkt och beter sig aggressivt vid parbildning, slåss om häckningsplatser och försvara sitt rede. Så fort honan lagt s... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Richard O Prum

 • Evolution of Beauty

  Richard O Prum

  A FINALIST FOR THE PULITZER PRIZENAMED A BEST BOOK OF THE YEAR BY THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW, SMITHSONIAN, AND WALL STREET JOURNALA major reimagining of how evolutionary forces work, revealing how mating preferences—what D...

 • Die Evolution der Schönheit

  Richard O Prum

  Die meisten Merkmale im Tierreich lassen sich evolutionsbiologisch durch natürliche Auslese erklären: Sie bieten einen Überlebensvorteil gegenüber anderen und haben sich deshalb durchgesetzt. Anders sieht es dagegen bei den farbenprächtigen Federk...