Det var jag som skulle dö (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
301
Utgivningsdatum
2019-12-27
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
SAB
Hc
ISBN
9789127166226
Det var jag som skulle dö (inbunden)

Det var jag som skulle dö

Inbunden Svenska, 2019-12-27
179
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Samuel kan inte slå undan ångesten för att något är allvarligt fel med leveransen av nya glasögonbågar till återförsäljaren i Göteborg. Vad ska hända med honom om det inte blir ett nytt avtal? Med döttrarna? Med hela livet i Sverige?

Med stor skärpa skildrar Natalie Verständig Axelius hur år av flykt, svält och liv i getton och läger följer med som en svårkontrollerad oro många år efteråt, i många fall hela livet. Samuels fridfulla liv som pojke i en liten stad i närheten av Lodz förändras över natt i och med tyskarnas angrepp på Polen. Hela hans tillvaro fram till krigets slut präglas av att åtminstone försöka rädda livet på sina småbröder, tvillingarna Rachmiel och Fischel. När han inte lyckas hjälpa dem båda drabbas han av en känsla av skuld som ska kasta en skugga också över de förhållandevis ljusa åren i Sverige efter kriget. Det var ju han som skulle dö.

Natalie Verständig Axelius roman bygger på de krigsupplevelser som hennes morfar Samuel Janowski berättade för sin dotter, Natalies mor. Boken handlar både om de svåra åren på flykt och i olika läger och om den första tiden i Sverige med försörjningsvåndor och familjebildning. Det var jag som skulle dö är både ett tal till och ett minne över en av de många överlevande som kom till vårt land och blev en del av Sveriges moderna historia.

Det var jag som skulle dö har belönats med Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen (se bindefeldsstiftelse.se) på 200 000 kronor för att finansiera distribution av böcker till skolor i hela landet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det var jag som skulle dö
  2. +
  3. Frankissstein : en kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Frankissstein : en kärlekshistoria av Jeanette Winterson (inbunden).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Det var jag som skulle dö