Fröjdelekar : glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
423
Utgivningsdatum
2020-05-08
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Medarbetare
Wadsted, Sebastian (form)
Dimensioner
217 x 130 x 34 mm
Vikt
688 g
SAB
Kc.42
ISBN
9789127167193

Fröjdelekar : glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2020-05-08
239
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Annika Sandén tar oss med till de ljusare sidorna av 1600-talets vardagsliv, med jordbruksårets alla kalas och de fester som firade livets gång. Kanske var detta ett sätt för människor att förtränga det elände som omgav dem. Kanske är det helt enkelt en mänsklig egenskap att hitta glädje också i de svåraste stunder.

Svensk stormaktstid beskrivs i allmänhet som en dyster tid. Människor plågades av köld, missväxt och svält, och all tid och möda tycks ha lagts på att klara vardagen, i en grå och dyster vandring mot döden.
Fast mitt bland det svåra fanns också glädjen. Flickor och pojkar lekte lekar, hittade på bus, klättrade i träd; ungdomar dansade och jagade varandra över vårblommande ängar; föräldrar höll förlovningsfester och bröllopskalas- som varade i dagar.

»Med starkt engagemang för individuella livsöden och maktstrukturer i historien belyser Annika Sandén förhållandena för marginaliserade grupper som brottslingar, bödlar, tiggare och fattighjon under svensk stormaktstid« Boktugg

»Genom sitt populärvetenskapliga anslag visar Annika Sandén på den potential som historieforskning och annan humanistisk vetenskap har att nå ut i samhället på bred front och berika det offentliga samtalet och kulturlivet.« Sörmlandsmuseet.

»Människor gjorde också som de alltid gör: de roade sig och sjöng, de festade och firade. De blev förälskade, kände lust och njöt av livet. (.) Exemplen kommer från historiken Annika Sandéns nya bok, 'Fröjdelekar. Glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid', som på ett lysande sätt fullbordar hennes redan tidigare uppmärksammade och prisbelönta trilogi om 1600-talets social- och kulturhistoria.« Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fröjdelekar : glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid
  2. +
  3. Bödlar : liv, död och skam i svenskt 1600-tal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bödlar : liv, död och skam i svenskt 1600-tal av Annika Sandén (pocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »