Mörkermanifestet (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2020-10-26
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127167490

Mörkermanifestet E-bok

(2 röster)
E-bok,  Svenska, 2020-10-26
169
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm ? ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse.

Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir. Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång ? såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve.

Mörkermanifestet:

Bli varse mörkret. Dygnets naturliga rytm är ur åldrig och en förutsättning för allt liv, men nattens mörker är idag satt på undantag. Var en motvikt.

Värna mörkret. Vi lever i en värld som tycks bada i artificiellt ljus, men mörkret finns närmare än du tror ? en tågresa bort, en promenad, en avstängd mobil telefon. Var finner du ditt mörker?

Bevara mörkret i din närhet. Släck ner hemma i rum där du inte befinner dig och låt trädgården få vila i mörker om natten. Se mörkrets och skuggornas nyanser framträda.

Följ din inre rytm. Låt mörkret omfamna dig innan du somnar, undvik det blå ljuset på kvällen och låt solen nollställa dygnet på morgonen.

Upptäck nattens liv. Gör en utflykt bortom städernas bländande himlaglim och låt ögonen vänja sig vid mörkret. Se djur komma fram ur sina gömslen, ögon glittra och silhuetter passera. Känn hur växternas dofter förändras, hör hur nya ljud tar över.

Uppsök mörkret. Se skymningens olika stadier och hur solen lämnar plats för måne och stjärnor. Sök dig om du kan till midvinterns mörka nätter och mytiska norrsken ? ett bländande skådespel!

Lär dig mer om mörkret och dess betydelse för djurs och växters överlevnad. Inspireras av litteraturen och konsten från tiden innan LED-lampan tog över natten.

Tala om mörkret med människor omkring dig ? ju mer kunskaperna om mörkrets förtjänster sprider sig, desto större är chansen att vi kan motverka de problem som en alltför upplyst värld orsakar.

Påverka din omgivning och var en förebild i bekämpandet av ljusföroreningar. Påpeka för din kommun vilka gatlyktor som bländar onödigt mycket och varför fasad belysning faktiskt kan strida mot naturskyddsförordningen. Delta i Earth Hour tillsammans med dina grannar.

Fånga mörkret. Bli dess vän och njut av det ? det kommer att berika ditt liv.

Johan Eklöf är disputerad biolog och en av Sveriges främ sta experter på fladdermöss. Han bor i Västergötland och arbetar som naturvårdare och copywriter. Han har tidigare skrivit sex böcker på andra förlag.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Eklöf