Historikern Bo Eriksson har utifrån en ovanligt djärv ansats företagit sig uppgiften att studera monsters förekomst genom världshistorien … Kanske har Eriksson till och med lyckats med konststycket att skriva en monsterbibel, som dessutom är mycket underhållande.
RIG – Kulturhistorisk tidskrift
Det morras, krafsas, bits, huggs, styckas, lemlästas och skriks som aldrig förr på film och i dataspel, i litteratur och konst. Det tycks råda monsterfeber i populärkulturen. Men skräck och monster är inget nytt samhälleligt fenomen - rädsla är ett evolutionärt arv och monster har funnits länge i mänsklighetens historia.
I denna bok berättar Bo Eriksson hur det gick till när människan i civilisationernas gryning skapade sina allra första vidunder och skräckgestalter. Författaren tar läsaren med på en farofylld resa från istidens människodjur till dagens varulvar, vampyrer och zombier. I fokus står den roll som monster spelat under olika tider och epoker - och vad monstren säger om människan och mänskligheten. Läs om du vågar!
Bo Eriksson är docent i historia vid Stockholms universitet och redaktör för Historisk tidskrift. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker, bland annat
Den svenska adelns historia (2011),
Bestiarium: en medeltida djurbok (2009) och
Tusen år av fantasy: Resan till Mordor (2007). År 2009 tilldelades han Hertig Karls pris (Stora historiepriset), för att ha "förmedlat väsentlig historisk kunskap till en bred allmänhet" och "etablerat sig som en kunnig populärhistoriker av främsta klass".