Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
395
Utgivningsdatum
2020-07-13
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Peter Staffansson
Originaltitel
Educated : A Memoir
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Lz Westover, Tara
ISBN
9789127168343

Allt jag fått lära mig

(209 röster)  |   Läs 23 recensioner
Pocket,  Svenska, 2020-07-13
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"En bok som jag önskar att alla ska läsa" Ingalill Mosander, Go'kväll

”Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj.” Tara

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården – en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists – de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

"Det här är en fullständigt makalös, självbiografisk berättelse om en ung kvinna som visar en ofattbar styrka i möte med extrem fattigdom och fanatisk religiositet." Ingalill Mosander, Go'kväll

"Hennes bok är en vacker hyllning till något vi svenskar alldeles för ofta tar för givet: utbildning."
M-magasin

”Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj.” Tara

"Det här är en historia som rymmer så oändligt mycket." Kommunalarbetaren

”Gripande som tusan om en ung människas strävan efter kunskap och ett eget liv.”UNT

"En genuin, öppen berättelse om kunskap och att slå sig fri. En sorglig uppväxtshistoria som upprepade gånger får dig att blinka bort tårarna." Smålandsposten

"Jag sträckläser denna bok. /.../ En djupt fascinerande skildring av religion, våld och identitet och hur Tara Westover skapar sig ett eget liv utifrån ett existentiellt nolläge."Nina Asarnoj, Sveriges Radio

Allt jag fått lära mig är en självbiografisk berättelse om förvandling, ett slags brutal solskenshistoria." Eskilstuna-Kuriren

"Med närmast poetisk pregnans skriver Tara Westover den sanna berättelsen om sin uppväxt, och om sin vingliga väg mot att bli samhällsmedborgare, så att det känns som stor litteratur." Vi läser

"Denna välskrivna självbiografi är en riktig bladvändare ... Det här är en bok som alla bör läsa, även tonåringar på väg mot sin utvecklingsresa."
BTJ


"En enastående memoar" Barack Obama

"Westover undersöker sin barndom
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Allt jag fått lära mig
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 23 recensioner av Allt jag fått lära mig. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En resa från instängdhet till öppenhet
  Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 13 februari 2022

  Jag hade mycket höga förväntningar på denna men jag tycker inte att de riktigt uppfylldes. Blev något besviken, men tyckte ändå boken var okej-bra. Det jag hade förväntat mig var nog något hemskare. Nu tyckte jag att första halvan var lite seg och att inte så mycket egentligen hände; det var lite samma hela tiden. Om än väldigt bra berättat om hur de hade det och hur de levde. Andra halvan av boken tyckte jag mycket om! Tempot var högre och miljöerna varierades. Upplevelsen var för mig också ... Läs hela recensionen

 2. Väldig stark uppväxtskildring
  Annies Granny, 30 september 2021

  Hon berättar levande och ingående om hur det är att växa upp i en mormonfamilj, utan att boken för den skull handlar om religion. Den handlar om hennes väg från en uppväxt med hemundervisning som i allt väsentligt saknas, till att hon börjar skolan med stora brister i grundläggande ämnen och allmänbildning. Mot alla odds blir hon författare. Man förstår varför boken toppad The New York Times bästsäljarlista.

 3. Läsvärd och gripande
  Elin, 6 augusti 2021

  Så spännande att läsa och höll mig intresserad genom hela. Kände möjligtvis mot slutet att historien inte var klar och att den skulle ha tjänat att bli berättad några år senare - men det påverkar inte att den var väldigt läsvärd!

 4. Annorlunda och bra!
  Sara Lindblad, 28 juni 2021

  Välskriven och självutlämnande bok som verkligen griper tag i en. Härligt med någon som törs skriva om jobbiga saker utan att moralisera och döma.

 5. Riktigt välskriven men vilseledande
  Sofia S, 10 maj 2021

  Denna bok gör mig kluven. Det är en otrolig, ovanlig och därmed fascinerande livsberättelse , och det är en av de mest välskrivna självbiografier jag läst. Skriven på detaljerad, bildskapande, stilsäker prosa. Naket avslöjande. Saklig mitt uppe i det oerhörda. Otroligt smärtsam men ändå en svårslagen karriärhistoria om att blomstra mot alla odds. Mot VARTENDA odds , faktiskt. Maskrosbarn är inte ett ord starkt nog för att beskriva Tara, såvida maskrosen inte växer i en öken.
  En oerhörd h... Läs hela recensionen

 6. Fängslande och annorlunda uppväxt
  Per , 28 april 2021

  Fängslande och fint berättad. Från en annorlunda uppväxt med en familj som undviker utbildning, sjukvård och andra samhällstjänster, sliter sig några familjemedlemmar loss och skapar normala liv.

 7. Boken är rörande och absolut läsvärd.

  Men jag tycker att boken marknadsförs på ett felaktigt sätt. Taras uppväxt i en ultraortodox mormonsk familj har starka inslag av psykisk ohälsa hos fadern. Jag är inte aktivt kristen och försvarar på intet sätt det mormonska sättet att leva. Men jag upplever att familjens extrema livsval i huvudsak beror på faderns mentala tillstånd och vanföreställningar.

 8. Kuslig men positiv
  EVA BERGSTRAND, 16 februari 2021

  Trots att jag verkligen tyckte att vissa avsnitt var så hemska att jag ville lägga boken från mig bara fortsatte jag att läsa. Tesen att man inte kan skylla något på andra går som en röd tråd genom denna bok. Fantastisk - små detaljer utöver det vanliga. Verkligen läsvärd!!

 9. Mycket bra
  Lotta, 22 januari 2021

  En skakande historia som man många gånger undrar om det verkligen är verklighet som skildras. Klart läsvärd och den får en att tänka till.

 10. En bok jag aldrig glömmer!
  Anita Gustafsson, 15 januari 2021

  Hittills den bästa bok jag läst! En fantastisk skildring av ett livsöde. Trots hårda livsvillkor finns så mycket hopp. Målande språk. En bok du sträckläser. Väntar och hoppas på en uppföljare.

 11. Jag hade redan läst den
  Nenne, 6 januari 2021

  Köpte den för att ge bort den i julklapp eftersom jag tyckte den var bra. Brukar bara ge bort böcker som jag själv tycker är bra.

 12. Allt jag fått lära mig
  britt-marie andersson, 5 januari 2021

  En engagerande bok som visar att om man växer upp dysfunktionell familj så är det svårt att veta vad som är "normalt" i den övriga världen.

 13. En fantastisk berättelse
  Halén, 4 januari 2021

  Det har skrivits så mycket klokt om denna bok så jag nämner bara att jag köpte en extra bok som present till min dotter. Vi kan ju inte träffas under coronarestriktionerna.

 14. En läsupplevelse!

  Den här boken blev sträckläst. Fascinerande berättelse där man ibland har svårt att förstå hur hon stod ut och dessutom stundtals förlät och återgick till familjen . Vilken otroligt stark kvinna och så väldigt bra författare. Läs den!

 15. Mycket läsvärd bok!
  ovanligt missnöjd, 22 december 2020

  Hur kan detta få ske i nutid? Nu skrämmande vetskap om en sekt, som tillåter månggifte, att barn isoleras från bla skolan.....
  Mycket intressant välskriven gripande läsning om en flicka, som lyckas ta sig loss....

 16. Otrolig läsning
  Lisbeth Boström (Timrå), 18 december 2020

  Nyttig och intressant läsning som kommer stanna i mitt hjärta och som får mig att fundera över hur olika livet kan te sig beroende på uppväxt.

 17. Läs den!
  Charlo, 10 december 2020

  Bland det bästa jag läst! Annorlunda! Inblick i en helt annan värld! Autentisk! Har lånat ut den till flera. Kommer att läsa om den.

 18. Oslagbar
  Sandra, 27 oktober 2020

  Bland den bästa bok jag har läst. Gripande och stark historia som är välskriven, bladen bara vänds ett efter ett.

 19. Amerika idag
  Elaine Svanberg, 25 oktober 2020

  En bok som berör och upprör!
  Att detta kan ske i modern tid, gör att man undrar vilken värld vi faktiskt lever i. Men Amerika är Amerika, å ena sidan en självförhärligande stat, å andra sidan...

 20. Bland de bästa och känslosamma böcker jag läst.
  Bodil Ruter, 6 oktober 2020

  Mycket bra bok. Bland de bästa jag läst. Jag håller på och läser den och är inte klar. Skulle gärna vilja sträckläsa den men det funkar inte för mej. Spännande, lärorik och hemsk.

 21. Grymhet i Guds namn
  BookBeauty, 1 oktober 2020

  Skrämmande och mycket upprörande om en uppväxt i en sekt, mormonerna. Boken fick mig att ifrågasätta religionsfriheten. Hur långt kan en fanatiskt religiös, psykiskt sjuk man gå när han utsätter sin kuvade familj för svåra övergrepp, vidskeplighet och andra grymheter utan like? Genom isolering, manipulering, rädsla och våld styr han både sin fru och sina barn.
  Jag ifrågasätter dock vissa delar av boken som innehåller medicinsk fakta och mirakulösa tillfrisknanden med örter och tinkturer.... Läs hela recensionen

 22. Tankeväckande
  Maud Lindgren, 11 september 2020

  En fantastisk historia, sträckläste den. Bra uppläsning. Tara vågar vara helt utelämnande om sig själv och hon kan ge ord åt sina känslor.

 23. Rolig att läsa men uppenbart osann
  Magnus Larsson, 10 september 2020

  Intressant skildring av uppväxt i religiöst extrem miljö. Uppges bygga på konkreta upplevelser. Förstörs tyvärr av uppenbara överdrifter och rena lögner gällande till exempel medicinska fakta.

Visa alla 23 recensioner

Fler böcker av Tara Westover