Gift (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
171
Utgivningsdatum
2021-01-28
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ninni Holmqvist
Originaltitel
Gift
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hce
ISBN
9789127168961
Gift (pocket)

Gift

(9 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2021-01-28
79
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Gripande missbruksskildring och ett glänsande stycke kvinnolitteraturhistoria"
MMMM / M-magasin

"Tove Ditlevsens bästa roman /.../ en knivskarpt kuslig bok som kryper under huden på läsaren"
Expressen

"När [Tove Ditlevsen] återigen anklagas för att vara hän­synslös, svarar hon att hon bara på sitt eget stillsamma vis har avslöjat sitt privatliv i sina böcker. ”Vad är det med privatlivet som är så hemskt, att det inte får komma ut. Vad är det då som försiggår där?”
ur Vigdis Hjorths förord

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) var på sin tid vida läst och skandalomsusad för sina skoningslöst ärliga böcker, som skärskådar kroppsliga och känslomässiga mänskliga erfarenheter med en blandning av slagfärdighet och skör­het. Hennes böcker återutges nu som moderna klassiker, och kommer bland annat på engelska hos Penguin Classics.

Gift anses av många vara hennes allra främsta verk. Här finns tre kärleksobjekt: männen, drogerna och skrivandet. Gift handlar om fyra äktenskap, det första med den 36 år äldre redaktören Viggo F, och om barnen hon föder. Men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela denna såriga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok, löper förhållandet till skriften som passion och räddningsplanka. Hon skrev det hon levde, och medierna älskade att skriva om henne. 1956 skriver Ditlevsen själv om symbiosen med offentligheten: ”… med tiden fick hon det avskyvärda något, som vi kallar ett namn, och så småningom förstod hon, att det namnet hade stulits ifrån henne …”

I nyöversättning av Ninni Holmqvist.

"den blir kvar i en så länge att man inser att man har haft att göra med en rasande skicklig författare"
Aftonbladet

”Från första sidan är jag tagen av Toves självständighet, och är mycket glad över att ha blivit invigd i hennes självutlämnande författarskap som berör alltifrån giftermål, otrohet, rätten till abort och drogmissbruk. ”
Bäst just nu, Nöjesguiden

”Vilket språk. Vilket liv. En tunn bok med stort innehåll. ”
Kristin McMillen, ETC

”Satan i gatan vilken bok. Tove Ditlevsens språk är obroderat och rakt på och det gör att allt känns ännu mer. Hon viker inte undan och beskriver alla händelser, alla tankar med samma respekt. Den är feministisk i sin totala öppenhet och efteråt känner jag mig typ tacksam över att jag började läsa den här? Hon skriver så att det känns som man är en skugga i hennes rum, som att man på 172 sidor fått uppleva ett liv.
Värt hörrni! Läs den.”
Sandra Beijer


”en förtrollande skildring av danskt vardagsliv och kvinnors livsvillkor under ockupationen.”
Svenska Dagbladet

”Ditlevsens ton är genom allt ­humoristisk, chosefri och uppriktig."
Göteborgs Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Gift
  2. +
  3. Barndom ; Ungdom

De som köpt den här boken har ofta också köpt Barndom ; Ungdom av Tove Ditlevsen (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Gift. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Utlämnande

    Boken verkar vara skriven i ett otroligt snabbt tempo. Den är lättläst, trots sitt många gånger nästan sorgliga innehåll. Men den är aldrig dyster, bara väldigt rakt på. Hon är befriande ärlig om sina otroligt jobbiga beroenden men också om sina framgångar som författare. Träffande personbeskrivningar.
    Den är både rolig och obehaglig och verkligen värd att läsa.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Tove Ditlevsen