Nationens avskum, militärens elit (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2023-06-02
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127170032
Nationens avskum, militärens elit (e-bok)

Nationens avskum, militärens elit E-bok

Myt och sanning om de värvade soldaterna

E-bok,  Svenska, 2023-06-02
159
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Du känner kanske till den indelte soldaten ? bygdens trygge son, som skötte sitt torp tills han en dag kallades att försvara sitt land. Men känner du till hans motsvarighet i städerna?

I fyra hundra år fanns det värvade yrkessoldater i den svenska armén men som hamnat i skuggan av de indelta och värnpliktiga. Många kom in i det militära av något slags tvång, betalningen var usel och disciplinen rigorös. Tillsammans med sin familj kommenderades de till någon garnisonsstad i riket, där de inkvarterades i skrymslen ingen annan ville ha och betraktades som oönskade främ lingar. Periodvis var de entledigade och fick då klara sig bäst de kunde, vilket ofta ledde till oroligheter i städerna.

En myt uppstod snart om dem som ?nationens avskum?. Men det är inte hela sanningen. Delar av de värvade utgjorde också militärens absoluta elit, såsom rangre gementena Svea och Göta livgarde, förlagda i imponerande kaserner.

Med denna dubbelhet som utgångspunkt berättas här för första gången de värvade soldaternas historia. Boken byg ger på omfattande arkivforskningar och målar upp soldat liv som pendlar drastiskt mellan framgång och motgång, stolthet och skam, krig och fred.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Ericson Wolke