Drottning utan land/Maktspelerskan (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
263
Utgivningsdatum
2021-09-14
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
229 x 155 x 40 mm
Vikt
915 g
ISBN
9789127171077

Drottning utan land/Maktspelerskan

Häftad,  Svenska, 2021-09-14
285
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den här pod-utgåvan innehåller de två böckerna Maktspelerskan - drottning Kristinas revolt och Drottning utan land - Kristina i Rom.

I Maktspelerskan ger Erik Petersson en ny bild av drottning Kristina. Han visar att hon hade en stark politisk medvetenhet. Istället för att bli det lydiga redskap som Axel Oxenstierna och hans rådskollegor hade tänkt sig, var hon en viljestark regent som inte gick i någons ledband. Hon vägrade underteckna regeringsformen när hon blev myndig, vilket gav henne så gott som oinskränkt makt. Och hon tog strid med bördsadel och dess inflytande. Det var bara början på den revolt som fullbordades med att hon avsade sig kronan.

I Drottning utan land följer vi en 27-årig drottning Kristina som lämnat tronen i stormakten Sverige. Kristina angav som skäl att riket behövde en man som kunde föra trupper i fält, men själv hade hon sagt till riksrådet att hon inte ville gifta sig. På julafton 1654 avsade hon sig sin lutherska tro i en privatceremoni i slottskapellet i Bryssel. Omvändelsen till katolicismen gjorde henne ännu mer uppmärksammad i Europa – hyllad i den katolska världen och förtalad i den lutherska.

När Kristina kom till Paris stod 200 000 människor på gatorna för att få en skymt av den svenska drottningen i septemberskymningen. Någon politisk makt hade hon inte kvar. Däremot hade hon sin kunglighet. Vad ger ytterst legitimitet att härska - rollen som regent eller börden, det faktum att hon fötts till drottning? Och vad innebar det att hon hade avsagt sig sin roll, men ändå fortsatte att hänvisa till sin börd för sina politiska motiv och intressen, vilka nu enbart var hennes personliga?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Drottning utan land/Maktspelerskan
  2. +
  3. Folket som inte fick finnas : palestiniernas historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Folket som inte fick finnas : palestiniernas hi... av Ingmar Karlsson (pocket).

Köp båda 2 för 374 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Petersson