Kläda blodig skjorta : svenskt barnafödande under 150 år (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
363
Utgivningsdatum
2022-10-14
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
234 x 150 x 27 mm
Vikt
618 g
SAB
Vgab
ISBN
9789127171886

Kläda blodig skjorta : svenskt barnafödande under 150 år

(10 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-10-14
229
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2022!

Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022

Hur har det varit att vänta och föda barn i Sverige de senaste 150 åren? Genom verkliga vittnesmål från de som var med väver boken en tidigare oskriven berättelse som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. På 1940-talet blev Sverige det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Hur blev det så? Och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen?

Kroppens mekanismer för att föda var desamma 1870 som nu. Ändå är nästan ingenting i förlossningsrummet sig likt. Barnafödandets historia handlar om vård - men också om politik, pengar, kultur och en ständig strävan bort från det gamla.

"Kvinnorna hafva ju i alla tider haft den plikten att i verklig mening kläda blodig skjorta, icke blott för släktets - utan äfven för samhällets bestånd, skulle jag tro." Johanna Hedén, barnmorska, 1909

"Det är en stark och gripande berättelse om kvinnor i nöd, barn som dör, föderskor som förblöder och förtvivlade och uppgivna barnmorskor. Men det är också en skildring av lyckosamma födslar, barn som mirakulöst överlever, förbättrade förlossningsmetoder och mediciner och kejsarsnitt som räddar livet på föderskor ... [Maja Larssons] bok är skriven med djup empati för alla de kvinnor som tvingats föda med livet som insats."
Bo Eriksson, Clio
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kläda blodig skjorta : svenskt barnafödande under 150 år. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Varm rekommendation
    Anni, 25 mars 2023

    Wow! Vilket mästerverk! Boken är otroligt välskriven och lättförståelig för alla som är intresserade av ämnet (inga förkunskaper krävs). Den är indelad i olika kapitel som underlättar att följa barnmorskehantverkets och barnafödandets utveckling genom tiden. Det ingår även en del berättelser av barnmorskor som skildrar olika situationer de upplevt. Jättespännande sträckläsning garanterad! En bok jag kommer att läsa om 😊

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Maja Larsson