Romanens segertåg (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2022-10-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
216 x 146 x 19 mm
Vikt
384 g
SAB
G.01
ISBN
9789127172937

Romanens segertåg

(6 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-10-07
239
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  169
 • Skickas inom 2-3 vardagar
  219
Visa alla 2 format & utgåvor
"Med sin gedigna, spränglärda och fascinerande genomgång av romanens trehundra år långa historia lyfter Elam fram ett delvis nytt narrativ som sätter både kvinnan och genrerna i centrum. Det är lysande! Romanens segertåg kommer vara en självklar klassiker för lång tid framöver."
Gabriella Håkansson, DN

"
Att kalla en bok för ett "intellektuellt äventyr" är en klyscha - men det kan inte hjälpas - för Romanens segertåg är verkligen det. Elam skriver en fackboksprosa som är en fröjd att läsa."
Rasmus Landström, Aftonbladet


Vad är det för bok du läser nu? Svaret på frågan är nästan alltid ”en roman”.

Ändå är romanen en förhållandevis ung genre – först mot slutet av 1700-talet blev romanen den helt dominerande litterära genren. I vår egen tid är den, trots hårdnande konkurrens från nya medier, alltjämt vad vi oftast menar när vi säger att vi håller på med en bok.

Hur blev det så? Den här boken försöker ge ett svar genom att berätta historien om romanens segertåg, från föraktad kvinnosyssla till genrernas genre. Den visar hur romanen frodas där det finns en offentlighet, nya kommunikationsmedel och social rörlighet. Den belyser romanens oemotståndliga förmåga att synliggöra storheten i helt vanliga människor erfarenheter. Den visar också vilka litterära genrer och traditioner romanen sugit upp eller kvävt under sin framryckning. Slutligen visar den romanens oändliga variationsuttryck, genom mängder av inspirerande exempel från såväl klassiska som mindre kända författare – en guldgruva för den som behöver goda lästips.

"Elam har skrivit något så ovanligt som en läsvärd, tillgänglig och lärorik essä om litteraturhistoria, lika uppmärksam på teknologiska förändringar som romantekniska detaljer, inomlitterära relationer som samhälliga."
Expressen

"För alla som är intresserade av romanläsning och romanskrivande finns nu en bok som är ett måste ... Det är faktiskt omöjligt att redogöra för rikedomen i den här boken, men nu finns den, en bok man ständigt kommer att behöva återvända till."
Gotlands Tidningar

"På ett beundransvärt sätt lyckas Elam på litet utrymme fånga viktiga drag i berömda verk, som Tolstojs Anna Karenina, och hela författarskap, som Birgitta Trotzigs och Olga Tokarczuks ... Med Romanens segertåg påminner Ingrid Elam oss om den skattkammare som skönlitteraturen utgör."
Tranås-Posten

"En bok att glädjas åt och återvända till för alla som älskar romanen som konstform."
BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Romanens segertåg
 2. +
 3. Robinson Crusoe

De som köpt den här boken har ofta också köpt Robinson Crusoe av Daniel Defoe (pocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Romanens segertåg. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Inspirerande bok
  GS, 16 maj 2023

  Boken inspirerar till läsning av diverse författare och böcker. Oerhört gedigen och mångfacetterad. Allmänbildande "som tusan"! Kan läsas om och om igen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ingrid Elam