Svart historia (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
492
Utgivningsdatum
2022-03-18
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127173200

Svart historia E-bok

(2 röster)
E-bok,  Svenska, 2022-03-18
169
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
För tre år sedan startade journalisten Amat Levin Instagram-kontot Svart historia. Intresset för kontot exploderade, idag har det nästan 70 000 följare. Uppenbarligen var det många som saknade en mångfacetterad bild av Afrikas och svarta människors historia.

Få delar av världshistorien är lika försummad som svarta afrikaners och den tillhörande diasporan runt om i världen. Fram till för bara sex decennier sedan ansågs den inte ens vara värld att studera. Bilden av Afrika som en kontinent vars historia börjar med ankomsten av européer har på många sätt överlevt fram till idag. Fortfarande finns de som ser på Afrika som mer eller mindre samma land, ett mörkt hörn av världen dominerat av ändlösa krig och utbredd fattigdom, eller de som tänker att kontinenten har kolonialismen att tacka för de framsteg som skett. Att kasta nytt ljus över den sortens tankegångar var utgångspunkten för Amat Levin när han startade kontot och nu ger ut boken Svart historia. I Svart historia blandas en stor mängd personer, fenomen, händelser och skeenden: från uråldriga folkvandringar med massiva konsekvenser, skapandet av världens kanske första kristna stat och den trans-sahariska slavhandeln, till den karibiska frihetskampen, Angelas Davis motstånd och Sister Rosetta Tharpe rocknrollens gudmoder.

Boken försöker inte ge en komplett eller slutgiltig bild av Afrikas, eller svarta människors, historia, utan är en serie nedslag, en samling breda penseldrag som ger en introducerande inblick. Kärnfull utan att vara för förenklande fungerar den som ett verktyg till att bättre förstå världen vi lever i idag.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Amat Levin

  • Slumpens barn : den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia

    Amat Levin

    ” Slumpens barn gjorde starkt intryck på mig, /…/ En grundlig och känslosam historia om hur Sverige och Gambia hör ihop.” Kakan Hermansson "En ödmjuk och välkomponerad bok." Aftonbladet "...

  • Slumpens barn

    Amat Levin

    "Slumpens barn gjorde starkt intryck på mig, /?/ En grundlig och känslosam historia om hur Sverige och Gambia hör ihop.? Kakan Hermansson "En ödmjuk och välkomponerad bok." Aftonbladet "Det är lärorik och fascinerande läsning. Med stoff för tre ro...