Judarnas historia i Sverige (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
399
Utgivningsdatum
2021-10-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 166 x 30 mm
Vikt
758 g
SAB
Koafh
ISBN
9789127173828

Judarnas historia i Sverige

(15 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-10-01
244
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  159
Visa alla 1 format & utgåvor
**Augustprisnominerad för Årets svenska fackbok 2021**

**Nominerad för Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stora fackbokspris 2021**

"En utmärkt, mycket informativ volym, som ger sin läsare en hel del att bita i."
BTJ

”Med Carl Henrik Carlssons lärda och faktarika bok ges för första gången en översikt på god vetenskaplig grund över judarnas historia i Sverige. Studien kommer bli ett standardverk på området!”
Clio

"Carl Henrik Carlsson ger oss en imponerande exposé över Sveriges judiska historia, från den blygsamma början fram till nuet."
Göteborgsposten

”Nu har en ny skapelse sett dagens ljus, jämväl med samma titel men med ny författare – fil dr Carl Henrik Carlsson. Boken är uppfräschad i aktualitet../…/ Läsningens spänning är ändå bibehållen.”
Expressen

Göteborgsvitsen, Barnens dag, Gustav Adolfsbakelsen, skolämnet slöjd och musiken till Idas sommarvisa – alla är de exempel på företeelser som uppfattas som typiskt svenska men som i själva verket är skapade av svenska judar. För att inte tala om alla övriga avtryck gjorda av judiska konstnärer, författare, politiker och skådespelare. Om dem och många andra handlar den här boken.

Judar har fått bo permanent i Sverige sedan 1770-talet utan att behöva konvertera till kristendomen, även om det länge fanns många restriktioner. Den förhållandevis lilla befolkningsgruppen har alltid varit heterogen med stora socioekonomiska, kulturella och religiösa skillnader. Integrationen har i stort sett varit mycket lyckad.

Intresset för och forskning om judarnas historia i Sverige har ökat avsevärt under de senaste decennierna, men ett översiktsverk har länge saknats. I den här boken ges en sådan helhetsbild. Vi möter enskilda judar men får också veta hur judiska församlingar och andra organisationer vuxit fram och relaterat till det omgivande majoritetssamhället – det har ständigt gällt att försöka hålla balansen mellan tradition, förnyelse och anpassning och att förhålla sig till den ständigt närvarande antisemitismen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Judarnas historia i Sverige
 2. +
 3. Vakna, mitt folk! : det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vakna, mitt folk! : det judiska Europa mellan d... av Eva Ekselius (häftad).

Köp båda 2 för 619 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Judarnas historia i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En fantstisk bok.
  Dalmasen, 8 november 2021

  En väldigt lärorik och faktainnehållande bok som alla borde läsa. En enligt mig lättläst bok fastän jag själv inte är någon egentlig bokmal. KÖP DEN !

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carl Henrik Carlsson

 • jag må bo mitt ibland dem: Stockholms stora synagoga 150 år

  Aron Verständig, Carl Henrik Carlsson, Fredric Bedoire, Maja Hultman, Eva Ekselius

  "Beslutet att sälja den befintliga synagogan i Gamla stan fattades redan på 1860-talet. Istället skulle man låta uppföra en ny och ståtlig gudstjänstlokal i stadens nya centrum. Detta blir upptakten till ett helt nytt kapitel i svenskjudisk h...

 • Sveriges historia för släktforskare

  Carin Bergström, Sofia Ling, Roger Axelsson, Carl Henrik Carlsson

  Alla som släktforskar vet att kyrkbokens magra notiser väcker fler frågor än de ger svar. Det är så mycket mer vi vill veta – om hur släktingar bodde, arbetade och reste, vad de åt, var på den...