Judarnas historia i Sverige (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
504
Utgivningsdatum
2021-10-01
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127173835
Judarnas historia i Sverige (e-bok)

Judarnas historia i Sverige E-bok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2021-10-01
121
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Göteborgsvitsen, Barnens dag, Gustav Adolfsbakelsen, skolämnet slöjd och musiken till Idas sommarvisa alla är de exempel på företeelser som uppfattas som typiskt svenska men som i själva verket är skapade av svenska judar. För att inte tala om alla övriga avtryck gjorda av judiska konstnärer, författare, politiker och skådespelare. Om dem och många andra handlar den här boken.

Judar har fått bo permanent i Sverige sedan 1770-talet utan att behöva konvertera till kristendomen, även om det länge fanns många restriktioner. Den förhållandevis lilla befolkningsgruppen har alltid varit heterogen med stora socioekonomiska, kulturella och religiösa skillnader. Integrationen har i stort sett varit mycket lyckad.

Intresset för och forskning om judarnas historia i Sverige har ökat avsevärt under de senaste decennierna, men ett översiktsverk har länge saknats. I den här boken ges en sådan helhetsbild. Vi möter enskilda judar men får också veta hur judiska församlingar och andra organisationer vuxit fram och relaterat till det omgivande majoritetssamhället det har ständigt gällt att försöka hålla balansen mellan tradition, förnyelse och anpassning och att förhålla sig till den ständigt närvarande antisemitismen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Judarnas historia i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Intressant och välbehövlig
    Gabriel Stein, 26 december 2021

    En inte bara välbehövlig, utan dessutom utmärkt översikt över de svenska judarnas mer än 200 år gamla historia. Det finns mycket som är nytt, även för en insatt läsare; och det finns flera gamla myter som äntligen tages av daga. Rekommenderas varmt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carlsson Carl Henrik

  • Sveriges historia för släktforskare

    Axelsson Roger, Bergström Carin, Carlsson Carl Henrik, Ling Sofia

    Alla som släktforskar vet att kyrkbokens magra notiser väcker fler frågor än de ger svar. Det är så mycket mer vi vill veta ? om hur släktingar bodde, arbetade och reste, vad de åt, var på den sociala skalan de stod, vilken skolgång de kan ha haft...