Przewalskis häst (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
496
Utgivningsdatum
2021-11-19
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Lotta Eklund
Originaltitel
Przewalskis hest
Dimensioner
178 x 29 x 110 mm
Vikt
268 g
SAB
Hce
ISBN
9789127174627

Przewalskis häst

(13 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2021-11-19
79
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
" en mäktig roman om människor och hästar. Om att viga sitt liv åt djuren, om besatthet. Lika besatt läser jag boken, närmast i ett svep. Det går inte att låta bli: det är inte jag som slukar boken, det är den som slukar mig."
Svenska Dagbladet

"Vissa romaner är ögonöppnare. Tredje delen i Maja Lundes klimatsvit är definitivt en sådan. En vacker, mörk och oerhört sorglig roman."
Jönköpings-Posten

"Norska Maja Lundes romaner är sorgesånger över klimatförändringarna. Hon visar oss en mycket skrämmande, mycket nära framtid. Inte ens Greta säger det tydligare."
Arbetarbladet

"Hon skriver underhållande, rappt, miljöerna och de rent fysiska livsvillkoren skildras med en detaljrik konkretion"
SVT Kulturnyheterna

Przewalskis häst är historien om världens sista riktiga vildhästar. De målades i grottor i Frankrike för tusentals år sedan och levde i århundraden på de mongoliska stäpperna, men blev under 1900-talet utrotade överallt utom i europeiska djurparker och reservat.

Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman.

Przewalskis häst är en roman om människor och djur, och om människodjuret. Hur har människan påverkat andra arter på jorden? Vad skiljer oss från djuren? Har vi någon möjlighet att korrigera våra misstag? Och vad krävs för att vi alla ska överleva?

"en roman om ensamma mödrar, om moderskapets begränsningar och misslyckanden. Om vad som krävs för att barnen ska växa upp och bli trygga individer i en värld som går sönder alltmer, men också i vidare mening om hur alla djurs avkommor ska kunna överleva på en planet människan förstört."
Svenska Dagbladet

"Maja Lunde kan konsten att väcka starka emotionella effekter ... varje gång Lunde återvänder till år 2064 är det som att komma hem i romanen, trots att läsningen är så ångestfylld att jag måste stanna och andas"
Dagens Nyheter

"Przewalskis häst är en grundligt researchad idéroman, som skickligt leker med stilnivåer. ... svårt att skaka av sig frågorna som Przewalskis häst lämnar efter sig."
Göteborgs Posten

"det som får hennes historier att verkligen leta sig ner i djuppsyket är att hon skriver om en värld som liknar vår"
SR Kulturnytt

"Trots sitt tunga tema är boken inkännande och vardagligt skriven, lätt att ta till sig. En viktig bok - och befriande ren från pekpinnar."
NSD
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Przewalskis häst
 2. +
 3. Blå

De som köpt den här boken har ofta också köpt Blå av Maja Lunde (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Przewalskis häst. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Astrid
  Alma, 17 augusti 2023

  Sträckläste boken med en klump i magen. Stundtals jobbig läsning. En makalös bok som stannar kvar länge o får en att reflektera över människans genialitet o dumhet. I fokus finns hästarna, de vackra vilda urhästarna, o hur människor i olika tidsepoker försöker tämja o bevara, Klimatförändringar som tillslut gör jorden obebolig o människors kamp att att överleva. Relationen mellan mödrar o barn skildras genialt. En fantastisk bok, en sorglig bok som måste läsas.

 2. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 9 februari 2023

  I del tre i Maja Lundes klimatkvartett, Przewalskis häst, berättas tre historier.
  Mot slutet av 1800-talet får den biträdande chefen för St Petersburgs zoologiska trädgård veta att urhästen, den som syns på grottmålningar och som redan mongolerna berättade myter om, har siktats. Han ger sig ut på en upptäcktsresa för att hitta och fånga in några av dessa legendariska hästar men finner också ut en hel del om sig själv under resan.
  I ett ungefärligt nu, 1992, leder den tyska veterinären... Läs hela recensionen

 3. Hästen
  Anna Birgitta (Dalarna), 29 december 2021

  Fantastiskt intressant och tänkvärd. Jag kunde nästan inte lägga ifrån mig boken utan ville bara fortsätta att läsa. Beundrar alla de människor som under olika omständigheter och tidsperioder helhjärtat ägnade sina liv åt att rädda och bevara dessa sällsamma djur.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Maja Lunde