Den siste teaterdirektören (e-bok) NY
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
473
Utgivningsdatum
2024-03-22
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127175501

Den siste teaterdirektören E-bok

Berättelsen om Benny Fredriksson

(3 röster)
E-bok,  Svenska, 2024-03-22
159
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna.

När Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern var det slutet på en lång och framgångsrik epok. Han lyckades inte bara omskapa en av Sveriges ledande kulturinstitutioner och anpassa det till en ny tid, han förfogade också över en betydande del av huvudstadens kulturanslag.

Under Fredrikssons ledning förverkligades visionen för Kulturhuset ? att befinna sig mitt i samtiden och utgöra den naturliga samlingsplatsen för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren.

Den siste teaterdirektörenskildrar genom hundratals intervjuer drevets utveckling under hösten 2017 parallellt med berättelsen om hans liv och verk. Anhöriga, kollegor, fränder, meningsmotståndare och uppdragsgivare berättar om yrkesmannen och makthavaren Benny Fredriksson.

Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde ? Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt ? utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring.

Fram träder bilden av en makthavare som på sätt och vis bergtogs av sitt uppdrag ? men som på flera punkter även förändrade svensk teater i grunden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Hilton