bara ett öfverskott af lif : En biografi om Frida Stéenhoff (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2021-12-02
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Dimensioner
226 x 156 x 25 mm
Vikt
595 g
SAB
Gcz Stéenhoff, Frida
ISBN
9789127175648
bara ett öfverskott af lif : En biografi om Frida Stéenhoff (häftad)

bara ett öfverskott af lif : En biografi om Frida Stéenhoff

Häftad,  Svenska, 2021-12-02
319
  • Skickas från oss inom 10-15 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Hon införde begreppet feminism i Sverige. Hon var dramatiker och debattör. Hon vågade ta upp frågor som ansågs radikala även i kvinnorörelsen. Nu kommer den första biografin om Frida Stéenhoff, skriven av Christina Carlsson Wetterberg. Här får vi följa prästdottern från en pietistisk miljö som gjorde banbrytande insatser för kvinnorörelsen.

Frida Stéenhoff var en uppmärksammad dramatiker och intellektuell i det tidiga 1900-talet. Hon tog upp frågor som var tabubelagda såväl i kvinnorörelsen som i offentligheten som helhet. År 1903 introducerade hon begreppet feminism i svensk debatt. Genom att fokusera på frågor om kärlek och sexualitet gick hon i dialog med tidens intellektuella kring tänkande och moral, på scenen och i samhällsdebatten.
Christina Carlsson-Wetterbergs ambition är dels att förstå Frida Stéenhoff som person, hennes livsval, författarskap och engagemang, dels att sätta in henne i ett litterärt och politiskt sammanhang. Hur kom det sig att denna prästdotter, uppväxt i en sträng pietistisk miljö, valde denna kontroversiella bana?

Carlsson Wetterberg har verkligen lyckats med sitt syfte; att ge en rik och sammansatt bild av Frida Stéenhoff, både vad gäller det privata och det samhälleliga. Fastän boken är faktaspäckad är den en bok för sträckläsning. Den är ett välskrivet tidsdokument, där vi genom att följa en människas livsgärning får ta del av en tid som både var på väg framåt och spjärnade emot. Att Stéenhoff var en av dem som drev på genom nya, friska tankar framstår med all tydlighet. Med pennan i sin hand valde hon att gå sina egna vägar.

-Agneta Hagerud, Kulturdelen

Att hävda att hon var kontroversiell är en kraftig underdrift efter att ha läst Carlsson Wetterbergs bok... Utifrån korrespondens, artiklar och litteratur skriver Carlsson Wetterberg engagerat och levande fram ett politiskt och kulturellt landskap med Stéenhoff som nav.

-Maria Mårsell, Arbetarbladet

...det finns mycket kvar att lära av Frida Stéenhoff. Carlsson Wetterbergs uttömmande biografi är ett upplysande steg på vägen.

-Maria Mårsell, Svenska Dagbladet

En vacker biografi om en av de kvinnor som lade grunden till 1900-talets demokratiska välfärdsbygge.

-Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

En oupphörligt intressant berättelse om det förra århundradets borgerliga kvinna.

-Cristine Sarrimo, Sydsvenska Dagbladet

Betyg: Superkaja
En biografi som imponerar. I det fantastiska bildmaterialet från privata arkiv får vi följa paret Stéenhoffs liv genom decennierna, vilket bidrar till läsupplevelsen. Som vanligt hos Atlantis är boken dessutom elegant formgiven.

-Marta Ronne, Upsala Nya Tidning

En välskriven, kunnig och synnerligen intressant berättelse...

-Linnea Tillema, Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. bara ett öfverskott af lif : En biografi om Frida Stéenhoff
  2. +
  3. Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag saknar fruntimmer här : en biografi över An... av Christina Carlsson Wetterberg (inbunden).

Köp båda 2 för 578 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christina Carlsson Wetterberg