Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2022-03-31
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 153 x 23 mm
Vikt
510 g
SAB
Qad
ISBN
9789127176171

Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

(142 röster)  |   Läs 26 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-03-31
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2022!

Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022

"Jag blev vansinnigt förtjust i Cervenka. Bra läsning är det."
Leif GW Persson

"Med just min yrkesbakgrund hade jag mycket svårt att tro att jag skulle kunna drivas till gränsen för galenskap av att läsa en bok."
Jan Guillou

"Girig-Sverige är en bok man viker dussintals hundöron i, en bok man vill berätta om för alla man möter --- Andreas Cervenka har här gjort en folkbildningsinsats som borde skaka om den svenska samhällsdebatten i grunden ---"
Expressen

Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.

I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?

"Girig-Sverige är en lika uppfordrande som underhållande bok som alla med omsorg om vart samhället är på väg kan ha behållning av. "
Jönköpings-Posten

"Andreas Cervenka får en att baxna inför den svenska bubbelekonomin"
Dagens Nyheter

"Girig-Sverige skakar om mig"
Svenska Dagbladet

"Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution"
Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 26 recensioner av Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett måste att läsa denna bok
  Kenneth Ekman, 30 augusti 2023

  Denna bok beskriver på ett bra sätt hur Sveriges skattepolitik har förändrats sendan 1980-talet och för- och nackdelar med detta.

  Alla som är intresserade av Svensk ekonomi och kriminalitet borde läsa denna bok och fundera på hur de ökande klyftorna påverkar sammanhållningen i vårt land.

  Speciellt våra folkvalda politiker.

 2. Helig vrede...
  Antares (Stockholm), 18 december 2022

  ... är vad som väcks vid läsningen av denna bok. Borde ha fått Augustpriset - men tycks sälja ändå. Bra! GIRIGSVERIGE borde vara obligatorisk läsning för varje medborgare, så att vi kan sticka hål på flotten med dem som flyter ovanpå. Och rösta fram andra politiker än de mähän som tillåtit denna resursomfördelningskatastrof! (fint ord va?)

 3. Upprörande!
  Lars Bondelind, 10 december 2022

  Köp den bara om du har ett skrikrum där du kan avreagera dig!!!
  Andreas har gjort ett fantastiskt jobb men det han redovisar är upprörande!

 4. Fascinerande men var kritisk mot vad du läser.
  Fabbe, 7 oktober 2022

  Väldigt fascinerande och delvis skrämmande och stressande syn som målas upp av världen och framförallt Sverige. Synen på hur kapitalismen utvecklats och bilden av att vi sitter på grenen samtidigt som vi sågar av den är obehaglig. Man får rätt många "åh fan" ögonblick. Däremot går det inte att komma ifrån att det är en bok som upprepar sitt mantra och efter ett tag så tappar boken kraft och man känner bara "jaja, jag fattar" och den hade inte behövt ens vara hälften så lång. Sedan har jag läs... Läs hela recensionen

 5. Bra analys
  Bosse, 28 juli 2022

  Andreas har gjort en mycket bra analys av Sveriges ekonomi under de senast 30 åren och hur den har påverkat oss individer. Han skulle dock ha undvikt de politiska utsvävningarna.

 6. En handbok för alla politiker
  janne, 8 juli 2022

  Otroligt läsvärd och man funderar på varför ingen politiker tar upp detta och ser till att dessa otroliga förmögenheter kan komma skattebetalarna tillgodo med att vår gemensamma budget stimuleras och ger tillgångar för oss alla.

 7. Sverigebilden krackelerar

  Girig-Sverige+Hela havet stormar+Saknad är mina senast lästa böcker vilka får mig att tappa fotfästet.
  Tre 'måsteläsningar' för alla och envar.

 8. Alltid intressant
  Knut Elander, 23 juni 2022

  Ekonomi är intressant men ganska komplicerat. Cervenka får det att vara ganska enkelt och självklart. Naturligtvis väcker det protester hos dem som anser att ekonomi SKA vara komplicerat och förbehållet några få att diskutera och kommentera.

 9. Orimlig ojämlikhet
  Björn Öjerskog, 13 juni 2022

  En bok som borde läsas av alla i vårt avlånga land. Innehållsmässigt kanske inte så mycket nytt, ojämlikheten är känd, men magnituden och omfattningen. Förfärande! Undra på att landet slits isär. Som den politiska kartan ser ut synes dessvärre inget hända. Förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt tillsammans med en kraftigt reducerad skatt på arbete måste till för att skapa ett jämlikt och hållbart samhälle.

 10. Viktig och aktuell bok!
  Cecilia H, 7 juni 2022

  Fast från första sidan! Denna bok borde alla läsa! Förklarar och tydliggör den ekonomiska utvecklingen i vårt land och genom att läsa denna bok kan förhoppningsvis andra val göras.

 11. Måste läsas!
  Sven Bergenstråhle, 6 juni 2022

  En bok som alla bör läsa. Obligatorisk för alla med politiska uppdrag, dvs om de bryr sig om Sverige. Faktaspäckad men ändå lättläst!

 12. Obegriplig titel
  Reine Gustafsson, 1 juni 2022

  Mycket bra bok men titeln drar ner betyget. När blev rik synonymt med girig? Jag måste tydligen ha några ord till.

 13. Skrämmande bok om Sverige
  Stefan Fälling, 31 maj 2022

  Mycket intressant om hur landet har förändrats och synen på samhället som nu mer bara gäller pengar i överflöd till vissa.

 14. Intressant om våra rika entreprenörer
  Nils Andersson, 30 maj 2022

  Mycket intressant läsning om hur Sverige lyckats få fram så många skickliga entreprenörer. De är kreativa och tycks samtidigt ta vara på möjligheterna att verka kvar i Sverige och inte flytta till skatteparadis.
  För att bli en framgångsrik entreprenör så behöver man nog vara lite girig och samtidigt ta vara på de möjligheter som finns.

 15. Girighet - dödsynd
  Christer Möller, 26 maj 2022

  Alla de partier som styrt under de senaste decennierna har medverkat till att de som har får mer medan folket får stå med mössan i hand. "Var och en som har skall få och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall också tas det han har..."Gissa i vilken bok det står i ..... Andreas har på ett underbart sätt blandat siffror och diagram med härliga kommentarer. Ibland skrattar jag ibland vill jag gråta! Girig Sverige -
  en bok för alla att läsa!
  P.S. Bokus sluta samarbeta med Klarna.D.S.
  Christer Möller

 16. Denna bok bör alla läsa!
  Anna Lindfors, 26 maj 2022

  Klar och lättfattlig. Mycket intressant i allra högsta grad. Vissa av sådana här böcker kan bli lite tråkiga med siffror men absolut inte denna bok. Läs och begrunda!

 17. En initierad beskrivning av hur Sverige förändrats
  Magnus Jönsson, 26 maj 2022

  Här får du svart på vitt en lättillgänglig beskrivning över hur inte minst politiska beslut gäller inom skatte- och ränteområdet har delat upp Sverige i de som har och de som inte har. Aldrig tidigare har det skapats så många miljardärer och så stora klyftor i Sverige. En mycket välskriven och informativ bok från en av landets absolut bästa ekonomijournalister. Läs den.

 18. Jag läser, läser om passager, stryker under, går...
  Eva , 16 maj 2022

  Jag läser, läser om passager, stryker under, går tillbaka och begrundar hur Sverige kunde måla in sig i ett hörn på det mest idiotiska av sätt.

 19. Både bra och mindre bra
  Crusader, 13 maj 2022

  Den har sina bra delar och den har sina sämre delar. Vissa stunder är den mycket intressant och får en att tänka till och att se saker ur ett nytt perspektiv. Sedan på andra delar är den sämre, bla genom att han fokuserar på de rika som ett problem och verkar vilja minska klyftorna genom att göra de fattigare, snarare än att se det fantastiska i hur kapitalismen har tagit människor ur fattigdom, ökat levnadslängden, minskat barnadödligheten och gett människor mer frihet. Den aspekten av kapitalismen får en alldeles för lite utrymme i boken.

 20. När skall demokratin vakna?
  Stefan Saleteg, 11 maj 2022

  En viktig bok inför en valdebatt som troligen kommer att runda en av vår tids viktigaste frågor. Den om när vi skall hantera nästa ekonomiska härdsmälta samtidigt som vinnarna återigen lägger benen på ryggen.
  En ekonomikurs väl värd att gå.

 21. Upplysande
  Carl, 11 maj 2022

  Alla borde läsa den. Tror många inte förstår hur sjuk Sveriges ekonomi blivit. Om alla visste det som står i den här boken skulle högafflarna komma fram.

 22. Köp & läs
  Klas Boman, 6 maj 2022

  En viktig bok för alla som vill försöka förstå vad som hänt och händer i Sverige. Den gängse svenska självbilden och verklighetens Sverige är inte densamma. Andreas Cervenka skriver bra och är mycket påläst. Köp och läs!

 23. Pyramidspelet - Sverige
  Arthur Hugo, 4 maj 2022

  Läs och förstå hur nära vi är en ekonomisk härdsmälta. Andreas Cervenka har skrivit en ytterst viktig bok i dagens samhällsdebatt.

 24. Efterlängtad läsning
  Lena Wallin, 29 april 2022

  Andreas Cervenka har på ett briljant sätt redogjort för den verklighet som mer eller mindre medvetet har hållits dold för folk i allmänhet.
  Av vårt världsberömda välfärdssamhälle med världens minsta samhällsklyftor och världens bästa skola återstår inte mycket. Här finns bakomliggande förklaringar till många av de problem som Sverige har idag. Hoppas att alla läser Cervenkas bok!

 25. Blixtbelysning av hur Sverige har förändrats
  Christer Bartholdi, 25 april 2022

  Girig-Sverige är en djupgående analys av vilka faktorer som ligger bakom inkomst- och förmögenhetsutvecklingen under de senaste 25 åren. Lättflytande beskrivning trots att framställningen är sifferspäckad. Rekommenderas gärna för alla samhällsintresserade.

 26. Girig-Sverige
  bengt karlsson, 25 april 2022

  Läste ut den direkt. En mycket fördjupad skildring. Gav allt man kan önska. Har ni någon liknande bok?

Visa alla 26 recensioner

Fler böcker av Andreas Cervenka