Girig-Sverige (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2022-04-01
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127176188

Girig-Sverige E-bok

Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

(15 röster)  |  Läs 4 recensioner
E-bok,  Svenska, 2022-04-01
157
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.

I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis.Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Girig-Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Rolig ögonöppnare
  Catharina Backman, 1 september 2022

  Cervenka förklarar hur det finansiella systemet påverkar det mesta av vår vardag på ett sätt som går att förstå även om man inte är ekonomiexpert. Det finns mycket humor i slagkraftiga liknelser och formuleringar. Blev förbannad när jag hade läst boken men på ett bra sätt. Det är så viktigt att fatta hur detta med ekonomin hänger ihop. Läs denna bok!

 2. Avslöjande bok.
  BOF, 24 augusti 2022

  Jan Guillou skrev att "boken gör honom förbannad". Jag kan bara hålla med. Förf tar dig med på en resa i en värld som få av oss egentligen har någon djupare kunskap om. Där Sveriges rika blir ännu rikare och klyftorna djupare. Där inget politiskt parti tycks vilja våga eller vilja utmana den ekonomiska eliten och deras bundsförvanter. En elit som skriker i högan sky så snart de hör ordet skatter och solidaritet. Ja, Jan G har rätt. Men blir förbannad. Ingen bra läsning för den som har högt blodtryck. Men väldigt intressant och avslöjande.

 3. Mitt i prick!
  Jessica Pousette, 16 juli 2022

  Boken lyfter det som sällan eller aldrig pratas om. Författaren skriver med en skicklig skärpa och inte alltför sällan med en humoristisk och något ironisk twist. Underhållande och lärorik hur vår samtida ekonomi utvecklats till ett vidunder svårt att tygla. Väldigt bra bok och beskrivning av vår värld idag och vägen dit.

 4. Inte som ljudbok
  Crusader, 13 maj 2022

  Intressant. Boken passar sig inte som ljudbok eftersom det är mycket fakta/siffror/citat. Så därför kan jag inte rekommendera någon att lyssna på denna som ljudbok. Tror att den är mycket bättre att läsa istället. För då är det enklare att förstå alla siffror och citat.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Andreas Cervenka