Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (227.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Jonas Kruse
Utgivningsdatum
2022-05-01
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127176195
Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika (ljudbok)

Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika Ljudbok

(65 röster)  |  Läs 15 recensioner
Ljudbok (MP3), Svenska, 2022-05-01

Styckköp

121

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.

I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis.Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 15 recensioner av Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lurad
  -, 8 april 2023

  Deppigt att läsa hur min generation blivit lurade på precis allt.

 2. Nyckel till Sveriges ekonomi
  Agneta, 2 februari 2023

  Andreas Cervenka har med sprängkraft fått allt fler svenskar att förstå varför just Sverige har blivit det västland där skillnaden mellan fattiga och rika ökar i snabbare takt än i något annat västland.

 3. Snyggt berättat
  -, 18 december 2022

  Lätt att lyssna på och ta till sig.

 4. Legitim kriminalitet
  -, 8 december 2022

  Mycket siffror och många citat, men också en beskrivning av girigbukar som beskyddas av våra politiker från vänster till höger.

 5. En måstebok!
  -, 9 oktober 2022

  Alla som tror att dagens skattesystem fungerar borde läsa/lyssna på denna bok!

 6. Mycket bra
  -, 9 september 2022

  Tydligt och mer begripligt om finansvärlden. Tankar man funderat över blivit mer begripligt. Mycket upplysande på ett konkret och tydligt sätt utan anklagande.. Mycket bra!!!

 7. Tyvärr
  Susanne Sörensen, 26 juni 2022

  Tyvärr. Inget nytt så det känns som skåpmat. Språkdräkten är även något överarbetad, därför känns de ironiska formuleringarna inte som satir utan mer som tillkämpat humoristiska flåshurtigheter.

 8. Citat
  -, 23 juni 2022

  Tror denna bok passar bättre att läsa. Det var rejält tröttsamt att höra: Citat, slut citat, så extremt många gånger.

 9. Väldigt bra bok!
  - (Stockholm), 12 juni 2022

  Tydligt att Cervenka är otroligt kunnig, påläst och erfaren. Läste först Rockströms mfl bok om vårt klimat som går åt fel håll. Lyssnade nu på denna bok som pekar på att den ekonomiska fördelningen i samhället går åt fel håll. Sammantaget är allt detta för sorgligt. Antingen kommer det gå rejält åt pipan eller så får våra 500 nyrika miljardärer börja agera mot klimatförändringarna och orättvisorna.

 10. Borde läsas av politiker och rika
  -, 3 juni 2022

  I högsta grad tänkvärd.

 11. Vad döljer våra politiker
  Cagliesi David, 2 juni 2022

  Fick gåshud av denna bok, en bok som alla svenskar borde läsa. Årets bok i samhällsdebatten, bra nu när riksdagsvalet närmar sig.

 12. Man blir både förskräckt och förfärad!
  -, 20 maj 2022

  Väldigt intressant! Hemskt tråkigt att ekonomin tillåtits denna utförsåkning till nackdel för de flesta. Förfärligt att läsa om hur avregleringar, privatiseringar och utförsäljning av kommunala o statliga ägor skett till stor vinst för privata köpare och till nackdel för invånarna och staten. Förfärligt att läsa om hur de rikaste lever i en fantasivärld med tillgång till pengar i oändlighet medan så många i dess omgivning och i världen lever i fattigdom.

 13. Mycket bra
  -, 17 maj 2022

  Mycket bra och underhållande läsning som känns bra. Läsvärd.

 14. Nästan träffsäker
  -, 11 maj 2022

  Tillsammans med recensionen i HD 11/5, de borde läsas av alla som är intresserade av ekonomi och skatter!

 15. Intressant
  -, 8 maj 2022

  Bra bok men saknar lite mer analys. För mycket fakta då blir man trött till slut.

Visa alla 15 recensioner

Fler böcker av Andreas Cervenka

 • Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om

  Andreas Cervenka

  Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? ...

 • Vad gör en bank?

  Andreas Cervenka

  2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu m...