Blir du ledsen om jag dör? (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (243.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Nicolas Lunabba
Utgivningsdatum
2022-08-24
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127177376

Blir du ledsen om jag dör? Ljudbok

(78 röster)  |  Läs 12 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2022-08-24

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Vad innebär det att ta sig an någon annans barn? I ett område där överlevnad inte är en självklarhet, där barn mördar och mördas?

Nicolas arbetar med utsatta barn och är van att fånga upp dem, få dem att lita på honom. Men han har hamnat i ett svårt läge. En av ungarna från basketen, en charmig men bråkig pojke, har bitit sig fast, krupit under huden på honom. Och nu har Nicolas mot sin vilja låtit pojken flytta in hos sig. Ett beslut som ska komma att förändra allt för dem båda.

Blir du ledsen om jag dör? är en berättelse om familj: den första familjen, som formar förutsättningarna för ens liv, och den andra, den man själv väljer. Det är berättelsen om två människor, deras möte, och en ömsint skildring av den enorma kraften i att bli sedd.

Det är också en berättelse om Sverige. Ett land där unga människor dör, där samhällsväven trasas sönder. I det kaos som omger Nicolas och Elijah är hotet om våld och död ständigt närvarande och insatserna omänskligt höga.

Nicolas Lunabba debuterar som författare medBlir du ledsen om jag dör?Hans Sommar i P1 2021 hyllades för sitt mänskliggörande av unga som hamnar i våldsspiraler. Programmet byggde på ett utdrag ur det som nu blir hans debutbok. Lunabba är mångfaldigt prisad för sitt arbete med barn och unga. Han är verksamhetsansvarig på organisationen Helamalmö och en stark röst i samhällsdebatten.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Blir du ledsen om jag dör?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk!
  TL, 10 januari 2024

  Jag uppskattade denna debutbok från Nicolas Lunabba. Den är självbiografisk. Den är varm, kärleksfull, men även mörk och otäck. En samtidsroman om ett Sverige som svikit sina barn. Den handlar om rasism, klass, kriminalitet, orättvisor, utanförskap och mänskliga relationer. Om engagemang samt att våga och orka bry sig. Om föräldrar som är frånvarande. Språket är enastående, samtidigt som det finns väldigt mycket ljus och värme i det mörka något hopplösa. Boken väcker tankar och skapar engagem... Läs hela recensionen

 2. Rakt i hjärtat
  -, 25 oktober 2023

  Denna bok är ärlig, rak och gick inte att släppa. Stundvis grät jag. Jag är så tacksam att ha fått ta del av berättelsen.
  / M. Holmgren

 3. Riktigt bra!
  -, 28 november 2022

  Berättelsen hugger rakt i hjärtat. Den är välskriven och vacker, rak och brutal. Den skildrar det Sverige vi inte vill se. En viktig bok.

 4. Vilken otrolig biografi!
  Jessica Gomez, 20 november 2022

  Fantastisk, gripande berättelse och tar upp viktiga ämnen! Som att se en film.

 5. Aktuellt budskap och mycket läsvärd
  -, 13 november 2022

  Det är en sorglig verklighet som beskrivs men också med budskapet att det finns hopp. Berättelsen berör men jag blev också ledsen när jag läste den med tanke på den inställningen som finns i samhället och politiken som förs. En viktig bok till samhällsdebatten.

 6. Vilken bok!!!
  -, 4 november 2022

  Oerhört viktig och bra bok. Berörs på djupet över hur barnen i dagens Sverige har det, men också över den medmänsklighet som finns och som får så lite utrymme i debatten.

 7. Fantastisk!
  -, 2 november 2022

  Mycket gripande och stark berättelse. Uppläsaren gör ett fantastiskt jobb med att läsa boken.

 8. Ett måste att lyssna på
  -, 29 september 2022

  Lika underbar som obehaglig beskrivning av hur verkligheten ser ut i utkanten av dagens samhälle. En bok alla borde läsa!

 9. Blir du ledsen om jag dör
  Johan, 22 september 2022

  Vill verkligen rekommendera människor att läsa denna bok. Vikten av att lyssna och bemöta våra unga på ett mänskligare sätt. Lunabba får verkligen fram det.

 10. Årets bok
  Kerstin Larsson, 7 september 2022

  Vill vi förstå hur fattigdom påverkar uppväxten är boken ett måste. Läsningen ger också insikt i att det inte alltid är så enkelt att leva solidariskt - men att det går!

 11. Lyssna!!
  -, 4 september 2022

  Vilken berättelse! Så ärlig, innerlig, gripande & stark. Och det bästa av allt är att vi förmodligen bara sett början av vad Nicolas & Elijahs kan åstadkomma tillsammans. Det här är mer än en bok-Det är livet!

 12. Läsvärd
  - (Bromma), 2 september 2022

  En insikt som verkligen leder till eftertanke. Hårdare straff för barn är inte lösningen. Det måste bli en snabb förändring, där fattigdomen och livsledan inte härjar utan byts ut till det motsatta. Lägga resurser på att få bort droger, stöldgods, smuggling, allt illegalt som ger pengar. Australien kan, varför kan inte vi? Rigorösa kontroller vid gränsen, hamnar och flygplatser. Ge resurser till personal, provtagning, röntgen mm. Leta rätt på alla "gömmor" och beställare. Vidta nödvändiga åtgärder och ändra lagen till dagens behov.

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Nicolas Lunabba