När almen tystnar : om träden vi älskar och dödar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
325
Utgivningsdatum
2023-05-26
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
216 x 141 x 25 mm
Vikt
508 g
SAB
Ufaa
ISBN
9789127179042

När almen tystnar : om träden vi älskar och dödar

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-05-26
250
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Mårten Lind visar sig vara en skönlitterär begåvning och en fin berättare. Till och med fotnötterna läser jag med väldigt stor behållning. Jättefin bok.

Sveriges Radio

Trädpatologen Mårten Lind lyckas skriva underhållande om almsjuka, utan att ta udden av allvaret i denna trädens pandemi. Här bjuds läsaren på både kultur- och naturhistoria.

SvD
Träd bär på berättelser och traditioner. De symboliserar liv och död i sånger och dikter, och har historiskt gett oss mat åt oss själva och våra djur, virke till vapen och vagnshjul, och sköna stunder i svalka. I vår närmiljö tar vi dem ofta för givna – först när de försvinner inser vi hur mycket de betytt för oss.

Denna bok handlar om vår långa och ömsinta historia med två av dessa träd: almen och asken. Men särskilt handlar den om denna vänskapsrelations våldsamma uppbrott under de senaste decennierna. Sjukdomar härjar hos båda arterna och har nästan utrotat almen
som stort träd. Asken angrips på två fronter och kan snart vara lika illa ute.

När almen tystnar är en hyllning och en sorgesång över träden vi älskar, och en svidande vidräkning med vår direkt avgörande roll i deras försvinnande.
Mårten Lind får ett tungt ämne att bli riktigt underhållande med hjälp av målande, välskrivna och personliga texter där hans stora kunnighet och engagemang lyser igenom.

BTJ

Trots det dystra ämnet är det en underbar bok, mycket därför att Lind så ofta tar till skönlitteraturen för att få oss att fatta hur vi mer eller mindre levt i symbios med olika ädla trädslag.

Aftonbladet

När almen tystnar är Mårten Linds debut som författare och det är roligt att se att han redan hittat ett språk och en berättarform som känns egen. Trivsamt didaktisk och med sinne för dramatik. Rolig är han ofta också - även om titeln kanske är lite väl vitsig.

Göteborgs-Posten

Mårten Lind skriver med humor och värme om vår vänskapsrelation med träden.

Gård & Torp

Skogspatologiforskaren Mårten Lind har skrivit en mycket fin bok om dessa älskade träd, och hur deras död till stor del är människans skuld.

Forskning & Framsteg

Guttaperkaliknande berättarglädje.

Expressen

Mårten Lind är en lysande skribent och pedagog, det han inte kan om almarnas inre liv och kulturerns hanterirng av almarna, det finns nog inte. Han är underhållande, beläst, tydlig och mycket lugn. Kanske citerar han lite väl flitigt, men hans berättarglädje är unik i botaniska populärsammanhang.

Norrbottenskuriren

Mårten Linds bok är full av sådana kunskaper, och han rör sig lika fritt i det skönlitterära biblioteket som på vetenskapsavdelningen.

Gefle dagblad

När jag läst ut Mårten Linds bok går jag ut och betraktar den meterhöga plantan. Den har överlevt vintern. Och jag funderar på om jag inte också borde plantera en alm.

Göran Greider, Dala-demokraten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. När almen tystnar : om träden vi älskar och dödar
 2. +
 3. Beskära träd och buskar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Beskära träd och buskar av Eva Robild (inbunden).

Köp båda 2 för 309 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av När almen tystnar : om träden vi älskar och dödar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lövträd
  En som saknar besöken i GB (Uppsala), 4 november 2023

  Synnerligen informativ och intressant. Dessutom lättläst. Läste den med stor behållning. Har köpt flera ex att ge som julklappar till mina (vuxna) barn.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Mårten Lind

 • När almen tystnar

  Mårten Lind

  Träd bär på berättelser och traditioner, och representerar ljuva platser i sånger och dikter. Vi tar dem för givna i vår närmiljö ? först när de försvinner inser vi hur mycket de betytt för oss. Denna bok handlar om vår långa och ömsinta historia ...