Politik och passion : svenska kungliga äktenskap under 600 år (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
331
Utgivningsdatum
2022-08-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
155 x 130 x 22 mm
Vikt
545 g
SAB
Kc.34,Kc.4
ISBN
9789127180888
Politik och passion : svenska kungliga äktenskap under 600 år (häftad)

Politik och passion : svenska kungliga äktenskap under 600 år

Häftad,  Svenska, 2022-08-08
249
  • Skickas från oss inom 10-15 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
"Sätter de kungliga äktenskapen i ett politiskt och socialt sammanhang, som jag aldrig har läst förut. Man förstår varför monarkin är viktig, vare sig man står på ena eller andra sidan."

Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige

"Givande och medryckande både för de initierade och för den historiskt allmänintresserade. Ett gediget och välskrivet verk, med andra ord."

Axel Andersson, historiker, Populär Historia

Vasaprinsessan Sofia påtvingades en make som behandlade henne så illa att hennes hetlevrade bröder slutligen jagade honom ur landet. Den fanatiskt sörjande Maria Eleonora, änka efter Gustav II Adolf, kämpade med riksrådet om kontrollen över sin makes lik. Gustav III kände en sådan aversion mot sin drottning att hans ovilja att ha samlag med henne höll på att urarta i en konstitutionell kris.

Att kungliga äktenskap i alla tider har varit grundade på politik är välkänt. Men som den här boken visar har också passion, i en eller annan form, alltid spelat en viktig roll.

I sju nedslag i den svenska monarkins historia får vi här följa hur dynamiken mellan politik och passion yttrat sig. Tillsammans utgör nedslagen en gripande berättelse om hur kön och sexualitet, klass och etnicitet, lycka och olycka, furste och undersåte ständigt har omtolkats i historien.

Henric Bagerius och Louise Berglund, antologins redaktörer, är universitetslektorer i historia vid Örebro universitet.

Övriga medverkande författare:
Mattias Frihammar
Fabian Persson
Avigail Rotbain
Karin Tegenborg Falkdalen
Kristina Widestedt

"Uttråkad som jag blir av tillrättalagda kärleksförklaringar är det de olyckliga paren i Politik och passion som intresserar mest. Inte för att vara missunnsam, men relationsproblemen gör kungligheterna mer mänskliga än deras tihi-klipp.
Forskarna radar här upp sex hundra år av dåliga matchningar i den högättade dejtingdjungeln. Deppigt är att läsa om alla vidriga barnäktenskap: norska prinsessan Ingeborg var till exempel ett år gammal när hon lovades bort till svenske hertig Erik Magnusson. Hon hade fyllt 11 när hon skred upp för altargången 1312, han 30. Förutom tvångsäktenskap, kusingemål och komplicerade äktenskapsförhandlingar på latin, förutsattes dessutom att man skulle ha virilt sex med en vitt främmande människa från nån Habsburgdynasti. Som tur var förekom skilsmässor ... Politik och passion påminner dock om att varje kungligt bröllop ska fylla en större funktion - ena nationen kring ceremoniellt krimskrams. För kärlekens skull ska vi acceptera samhällets ojämlikheter. Att Carl Philip säger ja till yogainstruktören Sofia i dag är vackert, men inte opolitiskt."

Natalia Kazmierska, Aftonbladet

"Till skillnad från ett antal bleka och pliktskyldiga historiska antologier på sistone utmärker sig Politik och passion både för sin relevans och välskrivna prosa ... Författarna lyckas komma med något som är givande och medryckande både för de initierade och för den historiskt allmänintresserade. Ett gediget och välskrivet verk, med andra ord."

Axel Andersson, historiker, Populär Historia

"Allra intressantast blir dock antologin när den fokuserar på kungliga äktenskap som misslyckades, när passion och politik inte gick att kombinera. Gustav III, som enligt egna ungdomsanteckningar var emot hela idén med resonemangspartier med utländska prinsessor, var fängslad i ett olyckligt äktenskap med den danska prinsessan Sofia Magdalena. Ännu värre gick det för äktenskapet mellan den svenske prinsen Wilhelm och den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna, kusin till tsar Nikolaj II, som skildes efter några olyckliga år i början av 1900-talet. Kristina Widestedt skildrar hur varken Wilhelm eller Maria trivdes i det påtvingade politiska äktenskapet, hur deras personligheter gjorde uppror mot det förväntade. Istället för att föra Rysslan
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Politik och passion : svenska kungliga äktenskap under 600 år
  2. +
  3. Min bokvärld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min bokvärld av Kerstin Ekman (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna