Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2023-09-14
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Bajada, Simon (foto)
Dimensioner
20 x 232 x 187 mm
Vikt
705 g
SAB
Qca
ISBN
9789127181281

Masala mama : en introduktion till det bengaliska köket

(4 röster)
Inbunden,  Svenska, 2023-09-14
233
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vinnare i kategorin Etniska kokböcker i Årets Svenska Måltidslitteratur 2023.

Curry! Ni äter väl mycket curry?

Det är en fråga jag fick under min uppväxt i Sverige, och jag svarade något förvirrat nej – för den gräddbaserade ljusa curryn i skolan var något helt annat än de rätter jag åt hemma. Nu 20 år senare har jag förstått att många svenskar faktiskt inte har den blekaste aning om vad vår mat faktiskt är.

Det bengaliska köket är proppfullt med aromatiska kryddor, färska grönsaker, linser, kött och fisk. Den här introduktionen innehåller ett 70-tal personliga recept som fungerar utmärkt att laga hemma – allt från pålitliga vardagshjältar och grym street food till nästan överdådiga festmåltider. Majoriteten av rätterna är typiska klassiker, nedskrivna precis som de lagas i de flesta hem i Bangladesh, anpassade efter de råvaror som finns i Sverige.

Med stor sannolikhet lär du dock snart vilja göra ett besök i en affär med sydasiatiska varor för att blåsa nytt liv i skafferiet och införskaffa några självklarheter som senapsolja, ghee och dadelsocker. I boken får du dessutom lära dig mer om typiska råvaror och matlagningstekniker samt hur du äter bengalisk mat på ett genuint sätt.

Rizwan Qadery växte upp i Norrköping med föräldrar som invandrat från Bangladesh. Under barndomen tillbringade Rizwan många somrar i landet, och när ett brinnande matlagningsintresse växte fram blev den bengaliska maten ett sätt för honom att utforska och förstå sin bakgrund. Inför skrivandet åkte Rizwan tillbaka till Bangladesh för att djupdyka regionens matlagningskonst – resultatet blev debutboken Masala mama.

.....................................
Bokens 70 recept är en aromatisk introduktion till ett för oss svenskar tämligen obekant kök. Vi har redan förälskat oss i aloo bhorta, den bengaliska versionen av potatismos.

SvD

... hyllar bengalisk husmanskost och utforskar kulturen som format den. Det är å ena sidan en ganska klassisk kokbok med cirka 150 recept, fördelade mellan kapitel som Bröd, Kött, Fisk & skaldjur etc. Å andra sidan är det en djupare personlig berättelse om kärleken till den bengaliska maten och traditionerna.

BTJ

Rizwan Qaderys kokbok Masala mama ger en trevlig introduktion till det bengaliska köket

Allers

Det är kryddor, tekniker, personliga berättelser, reseminnen och möten. Dessutom en otroligt vacker bok att bläddra igenom.

VEGO

Kokboken som tar dig till matkulturen i Bangladesh

Vagabond
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Masala mama : en introduktion till det bengaliska köket
  2. +
  3. Ris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ris av Tove Nilsson (inbunden).

Köp båda 2 för 482 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rizwan Qadery

  • Masala mama

    Rizwan Qadery

    Känner du till murgi bhuna, aloo bhorta och mosur dal? Det är några vanliga rätter från Bangladesh ? ett kök som många svenskar ännu inte är helt bekanta med. Det bengaliska kökets rötter hittas i mötet mellan mogulriket och gamla indiska traditio...