Emmys teorem (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2024-09-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
ISBN
9789127181472

Emmys teorem

Inbunden,  Svenska, 2024-09-06
239
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa.
”Det är en rik, underbar bok, fylld av mänsklig värme i ett svalnande universum.”
Göran Greider, Aftonbladet om Skönheten i Kaos.

Emmy Noether var en av 1900-talets mest framstående matematiker. Hennes viktigaste teorem bidrog till att vända på en världsbild som varit sann ända sedan Newtons dagar. Idag är hon i stort sett bortglömd.
Det här är en bok om hennes liv, hennes arv och drömmen om ett liv bortom kroppens begränsningar.
Som judisk kvinna född i Tyskland 1882 blev Emmy Noether gång på gång utestängd från matematikens viktigaste rum. Hon, som bara förväntades ägna sig åt värdsliga ting, vigde trots detta sitt liv åt matematisk abstraktion.
Medan hon kämpade för att få ta plats på universitetet i Göttingen, arbetade hon frenetiskt på det teorem som förklarar vad det innebär att inte vara förankrad i någon plats eller någon tid alls.
Kanske hänger alltihop samman?

Vetenskapshistorikern och fysikern Julia Ravanis söker i Emmys teorem efter det som formar våra idéer och gör oss till de vi är. Själva teoremet vägleder berättelsen om vad som ger oss energi att ta oss någonstans, hur vi väljer riktning och håller balansen i tillvaron. Om platserna och tiderna som vi nog aldrig helt kan frigöra oss från.
Visa hela texten

Fler böcker av Julia Ravanis

  • Skönheten i kaos

    Julia Ravanis

    "Det är en rik, underbar bok, fylld av mänsklig värme i ett svalnande universum." Göran Greider, Aftonbladet ”Vi behöver fler röster som Julia Ravanis: kunniga, entusiastiska, nördiga och gener&ou...

  • Bildningsboxen 2

    Julia Ravanis, Johan Fredrikzon, Leif Runefelt, Malin Nilsson, Åsa Bharathi Larsson

    Vad har döden haft för betydelse för den skrivande människan? Vad kan världens första råvarukris lära oss om den globala ekonomin och kriser idag? Hur gick det till när den tyska matematikern Emmy Noether förändrade den moderna fysiken i grunden m...