På besök i stormaktstidens Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2024-03-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
208 x 138 x 25 mm
Vikt
465 g
SAB
Kc.42
ISBN
9789127183506

På besök i stormaktstidens Sverige

Inbunden,  Svenska, 2024-03-15
249
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    169
Visa alla 1 format & utgåvor
Hur var det att besöka stormaktstidens Sverige? När landet på allvar gav sig in i den internationella politiken innebar det också att utlandet behövde bekanta sig med nykomlingen. Därmed började resenärerna röra sig norrut – framför allt fransmän, eftersom Frankrike var allierat med Sverige.

Utifrån vittnesbörd från tio fransmän och en schweizare ger Ingemar Oscarsson deras samlade bild av 1600-talets Sverige. De är diplomater, lärda, turister eller upptäcktsresande. En av dem är unik genom sitt perspektiv underifrån som betjänt hos en hög person.

Tillsammans med dem firas vi med bävan ned i gruvorna, färdas över snön i samernas ackjor, plågas av sträng köld men också av alldeles oväntad sommarhetta. Vi upptäcker att den lutherska gudstjänsten är märkligt lik den katolska. Vi dras litet skamset till badstugorna där kvinnor och män badar tillsammans och till de blodfläckade avrättningsplatserna. Vi undrar varför barnen ropar hourâ efter kvinnor som straffats, vi häpnar över och tvingas ibland delta i svenskarnas hejdlösa drickande.

På gästgivargårdarna bjuds vi på stenhårt kaquebrot och vid älvstränderna på nyfångad sichs. Men framför allt får vi möta alla slags människor, från drottning Kristina via köpmän och lantpräster till matroser, gruvdrängar, bönder, gästgivare och barn.

Det visar sig att det är roligt och farligt, upprörande och njutbart, exotiskt och nästan som hemma att vara På besök i stormaktstidens Sverige.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. På besök i stormaktstidens Sverige
  2. +
  3. Onda nätters drömmar : november 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 360 korta kapitel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Onda nätters drömmar : november 1942 och andra ... av Peter Englund (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »