Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
261
Utgivningsdatum
2023-04-21
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
178 x 110 x 16 mm
Vikt
152 g
SAB
Uh,Ue,Uccb
ISBN
9789127183933

Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2023-04-21
79
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"När Eklöf låter sin personliga, genomlevda relation till natten färga texten växer boken till en rent förtrollande läsupplevelse som på en och samma gång låter mig skärpa, vidga och höja blicken."
Malin Ekroth, GP

Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm – ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse.

Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir. Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång – såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve.

"En djupt fascinerande djupdykning i mörkrets idéhistoria, så väl som dess betydelse för den biologiska livscykeln. Trollbunden följer jag författaren på exkursioner till högst ovanliga platser: en inventering av fladdermöss i gotländsk medeltidskyrka till det storslagna biblioteket Biblioteca medicea laurenziana i Florens."
Ulrika Kärnborg, Expressen

Mörkermanifestet är en välskriven, lättillgänglig och, menar jag, synnerligen viktig bok. Den är inte bara ett inspel i den pågående miljödebatten, vilken tenderar att helt ha negligerat denna fråga, utan den argumenterar också för att människan själv, och just för sitt välbefinnande, behöver återerövra mörkret. Betyg 5 av 5.”
BTJ

"Poetisk och samtidigt faktaspäckad bok om mörkrets betydelse för såväl människor som djur och natur."
Aktuellt i Politiken

"Ett drabbande försvarstal för den mörka natten."
UNT

”Eklöf beskriver initierat hur artificiellt ljus förleder flyttfåglar och sköldpaddor, får koltrastar att drilla mitt i november och underminerar livsvillkoren för nattfjärilar, lysmaskar och bladlöss.”
DN

Mörkermanifestet:
 • Bli varse mörkret. Dygnets naturliga rytm är uråldrig och en förutsättning för allt liv, men nattens mörker är idag satt på undantag. Var en motvikt.
 • Värna mörkret. Vi lever i en värld som tycks bada i artificiellt ljus, men mörkret finns närmare än du tror – en tågresa bort, en promenad, en avstängd mobiltelefon. Var finner du ditt mörker?
 • Bevara mörkret i din närhet. Släck ner hemma i rum där du inte befinner dig och låt trädgården få vila i mörker om natten. Se mörkrets och skuggornas nyanser framträda.
 • Följ din inre rytm. Låt mörkret omfamna dig innan du somnar, undvik det blå ljuset på kvällen och låt solen nollställa dygnet på morgonen.
 • Upptäck nattens liv. Gör en utflykt bortom städernas bländande himlaglim och låt ögonen vänja sig
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm
 2. +
 3. Oceankänslan : om behovet av en ny berättelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Oceankänslan : om behovet av en ny berättelse av Isabella Lövin (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktig bok som belyser ljusföroreningarna
  Inka, 5 december 2023

  Jag tyckte mycket om den här boken som fick mig att förstå hur viktig det är att bevara mörkret, eller åtminstone justera ljuset i våra städer och samhällen. Spännande att läsa om olika djur och insekter och hur de påverkas av vårt artificiella ljust, men även om hur vi människor påverkas på ett negativt sätt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Johan Eklöf