Imperiehunger : Putins storryska drömmar och ett nyvaknat motstånd (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2024-05-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
SAB
Kma
ISBN
9789127184220

Imperiehunger : Putins storryska drömmar och ett nyvaknat motstånd

Inbunden,  Svenska, 2024-05-03
235
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa.
Det här är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Vladimir Putin har byggt sitt politiska varumärke kring att återskapa bilden av Ryssland som en stormakt, därtill med en tusenårig historia. Länderna som tidigare levde under rysk hegemoni har behövt förhålla sig till det. När det storskaliga anfallskriget mot Ukraina inleddes väcktes en rädsla bland flera postsovjetiska länder för att stå näst på tur. Men också en växande insikt om vikten av att värna sin autonomi, sitt språk, sin nationella kultur som något oavhängigt den ryska.

I Imperiehunger rör sig Johanna Melén mellan Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Kazakstan, Moldavien, Tadzjikistan och Ukraina. Hon beskriver utvecklingen i respektive land och hur relationen till Ryssland har förändrats sedan februari 2022. Boken ger också en historisk tillbakablick över både kommuniståren och den tidiga historien för att ge en djupare förståelse kring rysk imperialism då – och nu.

Johanna Melén är journalist på Sveriges Radio. Hon debuterade 2021 med Mina ryska vänner: en berättelse om Putins Ryssland.

En kunnig och kritisk översikt över den politiska utvecklingen under Putin.

Västerbottens-Kuriren

En fascinerande skildring av landet efter 90-talets skakiga frihetsyra, med terrordåd och en till tagande maktcentralisering.

Dagens Nyheter
Visa hela texten

Fler böcker av Johanna Melén

  • Mina ryska vänner : en berättelse om Putins Ryssland

    Johanna Melén

    "en kunnig och kritisk översikt över den politiska utvecklingen under Putin." Västerbottens-Kuriren "En välinformerad, personlig bok om sina år i ett grannland, som många av oss upplever som lite hotf...

  • Mina ryska vänner

    Johanna Melén

    "En läsvärd och tankeväckande skildring av ett land som många svenskar vet väldigt lite om trots den geografiska närheten." BTJ I september 1999 anländer Johanna Melén till Sankt Petersburg. Hon ska studera rysk litteratur på universitetet och har...