Broderade vantar : Folklig tradition och nutida hantverk (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2024-08-23
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Stoltz, Calle (foto)
SAB
Qcc
ISBN
9789127184756

Broderade vantar : Folklig tradition och nutida hantverk

Inbunden,  Svenska, 2024-08-23
249
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa.
Broderade vantar är något så ovanligt som en vantbok helt utan stickning. Lina Odell visar hur du kan skapa sydda vantar direkt från historiska förlagor eller kom­ponera helt nya efter eget huvud med avstamp i Sveri­ges rika textila tradition. Här finns mönster på vantar för alla årstider, för både novisen och den erfarne, från stora delar av Sverige.

I boken lär du dig bland annat äldre sömnadstekni­ker, broderistygn, mönsteröverföring och hur du kan skapa ett eget mönster. En del vantmodeller lämpar sig bäst för handsömnad medan andra fungerar bra att sy på symaskin. Totalt innehåller boken 18 mönster och broderier.

Om du är nyfiken på folkdräkt och traditionella mönster, men tycker att en hel dräkt är övermäktigt, är vantar den perfekta starten. Dessa vantar kan användas till vanliga kläder både till vardag och fest och fungerar lika bra till de slitna jeansen som till finkappan. Du behöver inte vara rädd att det ska bli snett och vint, spretigt eller kitschigt färgmatchat – det är istället en stor del av charmen. Förr tog man ofta det man hade och vi gör på samma sätt. Här får du tips om vilka material du kan kika efter på loppis om du inte vill köpa mer kostsamma material i butik. Du lägger själv ribban.

Förgyll din garderob med ett par färgsprakande broderade vantar, där de enda verktyg du egentligen behöver är nål, tråd och sax.

Lina Odell är utbildad inom såväl modern sömnad och mönsterkonstruktion som folklig sömnad och skrädderi. Hon driver sitt företag KRUSA, arbetar som textillärare på Blekinge folkhögskola och är en flitigt anlitad föredragshållare och kursledare. 2021 blev hon först i Sverige med att ta gesällbrev i dräktsömnads- yrket. Hennes skapande rör sig fritt mellan konst, traditionsbunden slöjd och nyskapande, alltid med en grund i Sveriges rika textila folkliga tradition.
Visa hela texten